Когато избирате село, в което да живеете сезонно или постоянно, важно е да се съобразите с фактора - транспорт. Въпреки това, че през "прехода" голяма част от селата в България претърпяха сериозен упадък, то все пак днес освен автомобилен транспорт, до голяма част от селата има запазен и възстановен ЖП транспорт и редовен автобусен транспорт. Когато става въпрос за ЖП транспорт, то той е най-добре обезпечен и съобразен часово с работното време в регионите на Южна България (София, Благоевград, Пловдив, Карлово, Стара Загора, Сливен), и по-малко в Северна България (Шумен, Варна, Горна Оряховица, Велико Търново, Плевен, Троян, Ловеч, Свищов). За останалите региони, железопътния транспорт за селата е трудно или невъзможно осъществим.

При всички положения, независимо къде се намира вашето село, препоръчително е да разполагате с автомобил и още по-добре с високопроходим автомобил - джип или пикап. 

Голяма част от хората, които все още живеят в примката на градовете не приемат фактът, че транспортът до повечето околни села, където е налице - Спокойствие и Природа с чист въздух и красиви гледки, се равнява на пътъване в трафик от един квартал до друг. А в някои случаи - да отидеш от града, в който работиш до село - е по-бързо, отколкото от един до друг квартал в задръстване, светофари и изнервена обстановка.

В най-масовия случай, ако селото ви е в периметър от 15-20 км. до градския център, то пътуването, което ще ви е нужно е в рамките на само 15-30 минути. (валидно за пътуване от градове като Русе, Велико Търново, Ловеч, Плевен, Шумен, Търговище, Разград, Стара Загора, Сливен, Ямбол, Хасково и др. подобни.)

Винаги спазвайте пътната безопасност на село. В повечето села в България ограничението на скоростта е 30км.ч.

Можете да споделите с приятели!
person Борислав Борисов Автор