Меню

Как да се отопляваме на село - важни съвети

01.10.2018 г.
14445

Как да се отополяваме на село? Това е въпрос, който стои преди всеки решил да живее на село - постоянно или през почивните дни. Въпросът за това какъв тип отопление да изберем се свежда основно до два фактора - икономически и ценностен - доколко да замърсяваме или не - околната среда.

Споделяме с вас основните видове начини за отопление, към избор сред които е най-добре да се премине, след като къщата ви вече има качествена дограма и врати, както и качествена външна/ вътрешна топлоизолация:

Отопление с термопомпа

Отоплението с термопомпа към момента е най-модерният, икономичен и екологичен начин на отопление за къщи на село. Осигурява едновременно: отопление, охлаждане (през лятото) и топла вода в едно. За разлика от други конвенционални начини на отопление, тук е нужна първоначална инвестиция от около 5000-7000 лв., но с този начин на отопление може да си осигурите най-комфортна температура при най-ниска цена. Освен това, термопомпите могат да бъдат управлявани през смартфон и ако работите в града, може да настройвате желаната температура в къщата си на село - така, че когато се приберете у дома да е уютно. 

Най-разпространената термопомпена система е въздух – вода, като използва въздуха като източник на топлина през зимата и като система за охлаждане през лятото. Средната икономия на електроенергия в сравнение с обикновено отопление на ток, в този случай е около 75-85%.

В сравнение с отоплението на пелети, инсталирането на термопомпа ще ви спести време за зареждане и почистване; ще избегнете нуждата от складово помещение за пелети и ненужно запрашаване.

 

Отопление с пелети

Отоплението с пелети е вторият по предпочитане модерен вариант за къщите на село. Освен за домове, този метод на отопление широко се използва и за отопление на производствени и складови помещения в селата. 

Нужната инвестиция за инсталиране на пелетен котел е между 2500 и 5000 лв, но за разлика от термопомпените системи, в този случай трябва да предвидите обособено място за инсталиране на котела, както и складово помещение за пелети. Основната причина, поради която хиляди собственици на къщи в селата избират системата с пелети е, че могат да я свържат към вече съществуващ котел за нагряване на вода (използван при отопление с камини на дърва), е огромно улеснение за хората, касаещо автоматизацията на процеса на горене. 

Процесът на горене при пелетните котли е автоматизиран, има възможност за регулиране на мощността за отопление, остатъчните отпадъци, които трябва да се почистват регулярно са около 30 пъти по-малко в сравнение с отопление на дърва.

!!! Съвет: Изберете си котел със самопочистваща горелка. 

 

Отопление на ток ( с климатик, конвекторни радиатори, ел.печки)

Предвид фактът, че повечето къщи в селата са с относително голяма квадратура, например в сравнение с масовите апартаменти в градовете, то отоплението на ток е един от неефективните начини за отопление на село. Допустим е единствено в случаи, когато се отива на село за много кратко, или в случаи с комбинация с камина или печка на дърва. При самопстоятелно отопление на ток и при ежедневно живеене на село, сметката за къща от 120 кв.м. за средностатичстическо семейство през зимния сезон би била около 600-700 лв. (отопление+топла вода). При отопление на имот на село само през почивните дни, средномесечната сметка през зимата би била около 180-300 лв.

 

Отопление със слънчеви колектори

Слънчевите колектори са подходящи за използване на село - само с цел отопление на бойлер с топла вода. Цялостно изграждане на система за отопление от слънце е много скъпа, на практика - невръзвъщаема като инвестиция и не е за предпочитане тъй като не може да гарантира отоплението на къщата, а за да може - следва да се минава относително сложна процедура по регистрация на обекта като производител на зелена енергия.

Най-масовите слънчеви колектори за бойлери на село струват между 700 - 1200 лв. и осигуряват целогодишно - топла вода за нуждите на едно домакинство.

 

Отопление на газ

Отоплението на газ е едно от най-разпространените в селата в Западна Европа, като е най-икономично (по-икономично дори от термопомпите), но за съжаление в България селата с газификация са по-скоро - изключения. 

 

Отопление на дърва

Препоръчваме отоплението на дърва да е краен вариант и по-скоро да се използват много малки количества дърва за камина - с цел създаване от време на време на домашен уют и приятна атмосфера с жив огън. Трябва да бъдем отговорни към опазването на околната среда и нашите гори, като загърбим предълго натрупваните навици. Отоплението на дърва не е най-икономично, а и отнема много време за обслужване по зареждане, цепене, почистване и т.н.

 

Отопление на въглища

Категорично отхвърляме отоплението с въглища на село. Това е стар и изключително вреден за околната среда и нас самите метод. Голяма част от тежките белодробни заболявания и заболявания на кръвта са именно от отделени окиси от отопление в домовете с въглища.

 

© selo.bg - Порталът на българското село


Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете