Меню

Целогодишно или сезонно на село?

26.09.2018 г.
2625

Целогодишно или сезонно на село? Това е много важна тема за всички хора, които обичат досега с природата и спокойния начин на живот на село. Отговорът на въпроса дали да живеем на село сезонно и целогодишно е свързан с много фактори, някои от които ще се опитаме да споделим тук:

Кога е подходящо сезонно да живеем на село?

- Сезонно на село - е правилният избор, когато работата ни позволява да я извършваме дистанционно (в повечето села в България има отличен интернет). Сезонно на село, ако имаме деца, които трябва да ходят на училище в града във времето извън ученическите вканции. Сезонно на село - когато нямаме достатъчно обезпеченост откъм отопление и транспорт (някои села са трудно достъпни през зимата). Сезонно на село - като част от начина на живот - за разнообразяване на стила на живот и осъществяване на макар и временна, но ценна връзка с природата на село и изискуемият труд, който е наложащ във всеки имот на село.

 

Кога е подходящо да живеем постоянно на село?

- Постоянно на село - това е подходящо ако селото е близо до град или има изградена добра инфраструктура за целогодишен достъп. Макар целогодишното живеене на село към момента да е най-разпространено сред пенсионерите, то все повече млади семейства избират да живеят постоянно в села, достъпът до които е в рамкте на 15-30 минути път с кола. За повечето региони в България, това е нормалното време да се стигне от градски център (където хората в активна трудова възраст работят) - до избраното село наблизо (в повечето случаи - в радиус до 20 км. от града). Постоянно на село - ако имате собствена работа - земеделска или неземеделска. Ако имате ферма, фирма за услуги или пък работите в такава. От общо 5000 села в България, към 2018-а година селата, в които има повече от 5 фирми, осигуряващи местна заетост за около 700 села. Тези пък, в които има над 10 функциониращи фирми са близо 200. Така, че и на село може да се намери качествена работа, но е най-добре ако инициативата е във ваши ръце и сами си осигурявате заетост. Ако имате деца - няма да е проблем да ги карате до града (15-20мин) за детска градина или училище, или пък в някои много добре развити села има качествени детски градини и училища (например в региони като Пловдив, Варна, Велико Търново и др.)


Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете