Меню

Троянски манастир Успение Богородично - село Орешак

Добавена на 03.08.2019 г.

Троянският манастир "Света Богородица" е една от крепостите на Българската духовност по времето на Възраждането. Такъв продължава да бъде и днес, въпреки многобройните посетители и опасността от комерсиализация, поразила редица манастири из страната.

Манастирът е основан през 1600 г. от игумена Калистрат. Сегашната черква е построена от камък, и покрита с типичните за Балкана покривни каменни плочи през 1835-а година. Тя представлява един уникален по своята архитектура паметник на културата, запазил в себе си безценни икони и неповторими дърворезби, носещи и в нашето време духа на творците си.

В годините на османското робство, манастирът става важен духовен и революционен център. Тук през 1872 г. дякона Васил Левски основава първия монашески революционен комитет. Сега в стаята, където е заседавал революционния комитет и много пъти се е приютявал Васил Левски, е уредена музейна сбирка.

Манастирът е прочут с чудотворната икона Света Богородица Троеручица, привличаща хиляди поклонници. Най-старата запазена сграда от комплекса е черквата "Св.Николай Чудотворец", която се намира на половин час пеша от манастира.

Контакти
Адрес: обл. Ловеч, с. Орешак