Меню

Скални образувания Ритлите - село Лютиброд

Добавена на 03.08.2019 г.

Как ще погледнем на тази природна забележителност е въпрос на усещане и вътрешно разбиране.

Според учените Ритлите представляват пластове от варовик и пясъчник образувани преди около 120 млн. години в топлите води на кредно* море / последният период от мезозойската ера/. Впоследствие, при образуването на Стара планина /преди около 40 млн.г./ тези пластове се огъват толкова силно, че стават отвесни.

Според други изследователи е изключително странен факта, че и трите Ритли, съотнесени към повърхността, на която се намират образуват точно и винаги  90 º ъгъл с течението на реката. Още повече: разстоянието между средната и западна стена е винаги 5 метра, и освен това двете са с еднаква дебелина - 6,5 м.  Предполага се, че това са крепостни стени на древен град, като източната е изпълнявала ролята на превантивна защита.

Край брега на р.Искър височината на Ритлите е 60-85 м., като нагоре към планината достигат до 200 м.

Недалеч от Ритлите, в землището на село Лютиброд е историческата местност Рашов дол, където са убити 12-те Ботеви четници. В близост до селото се намират и останките от крепостта на средновековния български Коритенград. На 2 км. източно от природната забележителност е Черепишкия манастир.

Контакти
Адрес: обл. Враца, с. Лютиброд