Меню

Скален феномен Чудните мостове - село Забърдо

Добавена на 03.08.2019 г.

Една от най-интересните природни забележителности в Родопите е скалното образувание – "Чудните мостове". Те са разположени в източното подножие на вр.Голям Персек, между селата Орехово и Забърдо, които пък са известни с историческите събития по време на османското робство и сниманият в района филм "Време разделно".

Чудните мостове представляват два мраморни скални моста. Те са останки от разрушена при силно земетресение пещера. В течение на годините разрушените части се били отнесени от водите на р. Дълбок дял и са останали само големите сводове на галериите. По-големият мост е дълъг около 100м. с широчина на свода между 12 и 18 метра, а пропастта под него е 45 м.

От върха на този мост се открива типичната родопска панорама – иглолистни дървета в по-високите части и широколистни в далечината.На поляната до малкият мост се намира х."Чудните мостове". Тя разполага със 72 легла, разпределени в няколко постройки. Дървените масички на ресторанта се вписват  идеално с пейзажа на около.

Изкачването до вр.Голям Персенк е 2 часа, а до местността Слънчеви поляни е 1ч. В близост до "Чудните мостове", се намират и "Скалните мостове"/40мин./

Контакти
Адрес: обл. Смолян, с. Забърдо