Меню

Рилски манастир Свети Иван Рилски - село Пастра

Добавена на 03.08.2019 г.

Построен в сърцето на Рила планина, Рилският манастир е най-големият манастирски комплекс в България. Криволичещият път през живописната гориста местност, подготвя посетителя за това свещено място. 

Както се отнася и за много неща в живота, до манастира може да се стигне по различни пътища. Един от красивите туристически маршрути е през билото на Рила. Планинската пътека, която сте избрали може да започва от х. "Иван Вазов" или х."Мальовица" и постепенно да се спуска към манастира. При един такъв планински преход, завършващ с посещение на Рилската Света обител, спомените и силата в духа остават завинаги.

Манастирът е заобиколен от склоновете на планината и сякаш се е сгушил в нейната пазва. Въпреки това надморската височина тук е 1100 м. Близо до манастира се сливат реките Друшлявица и Рилска.      

Манастирът възниква през 10-и век и е основан от Св.Иван Рилски и неговите ученици.  До 14-и век духовното средище се превръща в своеобразен център на религиозна култура, мъдрост и изконни ценности движещи напред Втората българска държава. Получава подкрепа и щедри дарения от Цар Иван Асен II /1218-1241/, Цар Калиман /1241-1246/, Цар Иван Шишман /1371-1395/и др.

В началото на Османското робство, манастирът запада, но скоро след това започва да се възражда. Пример за духовната свързаност на българският народ е пренасянето на мощите на Св.Иван Рилски от Велико Търново в Рилския манастир / 1469г/, за което е било получено специално разрешение от султана. В следващите десетилетия манастира получава значителна подкрепа от страна на Руското духовенство, като постепенно започва да се превръща в книжовен център и придобива известност във всички балкански земи / 16-19в./.

Тук учат Паисий Хилендарски, Неофит Рилски и редица български просветители. Манастирът създава десетки метоси из страната, където монаси са дарявали своите знания и мъдрост на българските деца.

Уникалната архитектура на манастирският комплекс съдържа в себе си безценни творения на иконографията, дърворезбата и стенописите. Тук творят едни от най-видните български майстори- Иван Образописов, Захари Зограф, Павел Иванович, Т. Вишанов и мн.др.

Музеят на Рилския манастир е изключително богат. В него се пазят Хрельовата надгробна плоча /1343г./, грамотата на Цар Иван Шишман /1378 г./, първият български глобус, ръкописно евангелие от 1529 г ; библиотеката съхранява над 32 000 книги и ръкописи.

На 4 км. източно от манастира се намира гроба на Св.Иван Рилски. До там се стига по хубав тесен път и кратко изкачване на пътека през гората, която води до параклиса. Точно до него има голям къс навесена скала, която създава впечатлението, че ще се срути всеки момент. Със запалена свещ в ръка, вярващите минават през тъмния процеп на скалата и излизат пречистени от горната и страна.

През 2002 г. папа Йоан Павел II посещава Рилският манастир, като се покланя пред мощите на Св.Иван Рилски и Чудотворната икона.

Контакти
Адрес: обл. Кюстендил, с. Пастра