Меню

Клисурски манастир Св. св. Кирил и Методий

Добавена на 03.08.2019 г.

Клисурският манастир “Св. св. Кирил и Методий” се намира близо до село Цветкова бара, под връх Тодорини кули, в северното подножие на рида Козница в Западна Стара планина.

Манастирът е основан през 1240г. - по времето на Втората Българска държава, с името Врещецки манастир. В годините на Османското робство претърпява множество набези и опустошения. През 1869 г. започва възстановяване на манастира от местните балканджии, които със собствени средства и задружност издигат манастирския комплекс, състоящ се от храм, параклис и стопански сгради. При възстановяването на манастира са открити части от първия мраморен иконостас.

През 1937г. проф. Георги Богданов и художника Господин Желязков, започват изографисването на манастира. Днес тук са запазени ценни икони от XVIII-XIX в., като някои от тях са на известния майстор Никола Образописов. Забележителен със своето творческо изпълнение е и сътвореният от орехово дърво иконостас.

Клисурският манастир в наши дни се е превърнал в туристическа забележителност и до голяма степен е загубил привлекателността си като духовно средище и място за пречистване на душата. За сметка на това многобройните посетители могат да се насладят на богатата скара и разнообразна бира на местното ресторантче, разположено в предверието на манастира,  а вечер да отдъхнат след тежкото преяждане в някоя от манастирските стаи, даващи нощувки за 8лв.

Районът около манастира е изключително живописен и с красива гориста местност, даваща възможност за вълнуващи разходки сред аромата на свеж въздух и дива горска растителност.

Контакти
Адрес: обл. Монтана, с. Цветкова бара