Меню

Древен атлантски (тракийски) храм - утроба Вулвата

Добавена на 03.08.2019 г.

Трудно може да се проникне във "Вулвата". Най-вече заради неясния път до нея, изразен в липсата на добра маркировка. Малката почти незабележима табелка на пътя между село Дъждовница и село Ненково, сочеща началото на пътеката, сякаш нарочно е ръждясала, за да могат по-малко хора да достигнат до древния храм.

Постепенното изкачване открива панорама към раззеленените гори и синьото небе, отразяващо се във водите на яз. Кърджали.

Пътеката е камениста и изглежда доста стръмна за една напечена от слънцето костенурка, която срещнахме по пътя си. Студената минерална вода, която носих със себе си определено я освежи. В последствие разбрахме, че това е било знак да не бързаме, защото до пещерата пътят не е 20мин, както ни бяха казали, а два часа в едната посока. Не след дълго на едно от дърветата съзираме пластмасово слонче, което потвърди логиката да вървим бавно и пазим силите си. Малко по-нагоре пътеката започва да се разклонява и виждаме пластмасово агънце, което ни подсеща да вървим заедно като стадо, без да се разпокъсваме.

След около 90 мин. изкачване започваме да се чудим дали не сме объркали пътя и да се върнем, но виждаме поредния знак – този път магаре, което иде да значи, че трябва да сме упорити. Не се отказваме и вървим на горе. След още около половин час достигаме до върха на възвишението, където на зелената тучна ливада, необезпокоявано пасеше стадо крави. Бяхме объркали пътя. Върнахме се назад и не след дълго съзираме закачена на едно от дърветата пластмасова маймунка. В този момент погледнахме към каменните канари и разбрахме, че следва катерене.

На три метра от входа на пещерата съзираме червената маркировка. Някои от нас още тук разбират, че няма да могат да влязат във "Вулвата". Процепът е тесен, висок и хлъзгав.


От пръв поглед си личи как естествената пещера с формата на утроба е издълбана, допълнително ръчно. Можем само да гадаем до какви познания са достигнали древните траки, за да може слънчевият лъч по време на зимното слънце стоене в 12 ч. на обяд да проникне през тънкия процеп и да оплоди олтара – матка в дъното на Утробата.

Навярно тук са се извършвали прословутите орфически ритуали и сексуални оргии с младите тракийски девойки, за които се пише в древните писания.

Текст и снимки: Село.БГ / 2005г.

Контакти
Адрес: обл. Кърджали, с. Дъждовница