Меню

Батошевски манастир Успение Богородично - село Батошево

Добавена на 03.08.2019 г.

На около 4 км от село Батошево и на 20 км североизточно от Априлци в една от най-живописните местности в Стара планина, до буйната р. Росица се намира Батошевския манастир, съграден през XIII в. по времето на българския цар Михаил Асен (1248-1258). Някога тук е било Батошевското кале и старинен град, като заедно с  манастира са съществували цели десет века.

Черквата е във възрожденски стил и е забележителен паметник на архитектурата. Тя е триапсидна, трикуполна покрита с плочи. Стара лозница е плъзнала по каменните зидове. Откритата нартика е богато изографисана.  Иконите и дърворезбата са от тревненски зографи и резбари, като най-забележителен е  големия дървен иконостас.

Възраждането тук е открито светско училище. В него се учил отец Матей Миткалото, сподвижник на Левски и негов верен приятел. Тук се е учи и бъдещият даскал - войвода Бачо Киро Петров.

В манастира може да се нощува, което предлага досег със сърцето и душата на свещената обител, а и възможност да се научат още подробности за историята и живота на манастира от обитателите му.

Контакти
Адрес: обл. Габрово, с. Батошево