Меню

Резитба на овошки - важни правила - ябълка, праскова, кайсия, череша, слива и др. (ВИДЕО)

08.02.2021 г.
16323
Резитбата е радикален начин за оздравяването на овощните дръвчета, за стимулация на всички жизнени процеси, залог за здраве и дълговечност. Вие не сте дървосекач, а хирург – премахвате от организма само тези части, които му пречат. Постойте малко до дървото или храста и се постарайте да определите, какво в него е излишно.Сухите клони ще забележите веднага. Кората им е твърда, сбръчкана, а понякога по нея има болести и вредители. Отрежете ги тези клони, докато и другите не са се заразили. Срезът правите над пъпка или над отклонение, така че никакво миниатюрно пънче да не остане. И не правете раната прекалено голяма. Трябва да зараства!Срещат се понякога в короната изпочупени клони. Дали вие без да искате по време на прибиране на реколтата сте ги изпочупили, или напора на вятъра, или тежестта на мокрия сняг не са могли да издържат – това вече не е важно. Важното е, че те повече нямат място в короната. Затова ги премахнете. Правилата са едни и същи: нито пънче, нито забелена кора и мустачки.

Израстъците от корена веднага се забелязват. Особено много са при вишните, сливите, крушите, ябълките, присадени на клонови подложки, а и много на някои храстовидни растения. Премахнете ги както се казва, от самия корен. Буквално. Иначе, от миниатюрното пънче ще се появят много филизи и ще тръгнат от корена до короната. Лошо ще му бъде на дървото.Израстък от стъблото на дървото по същата причина трябва веднага да се отреже.
На клоните, особено на застаряващите със забавен и отслабнал растеж, много често се появяват много лакомци. Те много добре се забелязват. Вертикални са и са много силни. Ако няма пространство, къде да растат, ги премахнете. Иначе като израснат, на всички други ще пречат.

Много лакомци израстват по крушите, особено по-младите растения. Появяват се където си поискат. Премахвайте ги – иначе ще пречат на короната, ще я развалят и загрозят. След това няма да можете да се справите с клоните, за да може на всички място и слънце да намерите.

Отрежете много извитите клони, лежащи почти до земята почти до основата или на някое разклонение, растящо нагоре.
Ако някъде в короната има два еднакви успоредно разположени клона, претендиращи за едно и също пространство, единият веднага го отрежете. Останалият ще е свободен, много бързо ще заякне, ще се разклони и ще плододава много по-добре.Ако на някое място в короната е много гъсто от клони, не бързайте да режете малките клонки. Огледайте се. Постарайте се да намерите този, който се намира на най-гъстото място, и с разклоненията си пречи на всички останали. Премахнете го и веднага на дървото ще му стане по-леко.

За да не изпочупите пъпките на останалите клони, нарежете го на парчета. Тогава спокойно ще го извадите на парчета от короната и пъпките на останалите клони ще останат цели.

Ако някой клон е много дълъг и излиза извън короната, отрежете го над някое странично отклонение.
Същото направете и с централния водач, ако е станал много висок. Иначе след него и цялата корона ще стане много висока.

Едногодишните леторасли (те са с пъпки) по-къси от 30 см не пипайте, дори ако растат напреко на други клони или са насочени навътре в короната. Това са най-ценните клонки за плододаване. Ще ги познаете по късия прираст на върха. Премахнете клоните, лежащи на земята и изрежете част от младите, силни клони, растящи от корена.Това е всичко. А че пъпките са набъбнали не е страшно. И ако ги измъквате внимателно от храста, нарязани на парчета, освен полза, няма да има нищо друго.

КАК ДА СЕ ПРИХВАНАТ КАЛЕМИТЕ?
Преди да пристъпите към присаждане, най-важното е предварително да се знае дали между присадника и подложката има добър афинитет, т.е.способност за срастване по между им. За това и ви посочваме част от необходимата информация за това:
- ябълката се присажда успешно върху киселица или върху културни и полукултурни ябълкови сортове,
- сливата - върху джанка, домашна слива, трънкослива и културни сортове,
-крушата - върху дива круша, вегетативни дюлеви подложки и културни и полукултурни сортове,
- черешата и вишната - върху дива череша, махлебка, културни и полукултурни черешови и вишневи сортове,
- прасковата - върху джанка, праскова и бадем,
-кайсията - върху джанка, зарзала или кайсия,
- дюлята и мушмулата - върху дюлеви подложки, а мушмулата и върху глог,
- лимонът - само върху лимон.
Инструментите, с които се работи, трябва да бъдат добре наточени и чисти. Съхраняваните в пясък калеми да се измият преди присаждането. Освен това те трябва да бъдат здрави, добре узрели. Да се провери за следи от измръзване, градушка или плесен. При привързването отделните навивки да са малко отдалечени и стегнати. Овощарската замазка трябва да бъде качествена. Некачествените се разпадат бързо и раните и отворите стават подходящи места за проникване на зараза или вредители. Необходимо е да се избягват замазки с тъмен цвят, тъй като се загряват и причиняват пригор на младите тъкани. След поставянето и привързването се намазват отрезите и самите навивки на превръзката. Не се маже частта от калема, която се оставя с 2-3 пъпки и не е вмъкната в разцепите на подложката. Ако обаче се присажда “на копулация”, се намазват само навивките на превръзката, като се оставят ненамазани местата около пъпката и калема.
Особено внимание трябва да се обърне на момента на извършване на присъждането. Ако е направено много рано, докато няма сокодвижение, спойката се образува бавно, а калемът може да изсъхне. Ако пък се извършва, когато е започнало силното движение на соковете в растението, излишният сок ще се стреми да излезе през отвора и калемът може да загине. Задължително е и присаденото място да се защити по подходящ начин от счупване или отчесване.