Меню

Начини и срокове за засаждане на малини

23.04.2021 г.
11417
Малините се засаждат чрез издънки, през есента след опадане на листата или рано напролет преди започването на вегетацията

Есенното засаждане се извършва през втората половина на октомври и началото на ноември преди започването на застудяванията.

Пролетното засаждане се препоръчва за райони, където има сурови и безснежни зими. Използват се добре развити едногодишни издънки с достатъчно добра коренова система. Съкращават се стъблата на издънките с оглед да останат над почвата около 20 см. 

Ако има повредени корени, те се отрязват, а раните на останалите корени се опресняват чрез отрези близо до нараняването. Здравите, къси корени не се режат.

Малините се засаждат гнездово, квадратно-гнездово или лентово. Най-подходящ е лентовия начин. При него площта се използува най-пълно и може да се механизират процесите при обработка на почвата, борбата с болестите и неприятелите и др.

По време на засаждането трябва да се вземат мерки срещу засъхване на посадъчния материал. Той трябва да бъде здрав, обезвирусен и добре съхранен. Ако корените са засъхнали, трябва да се опреснят, като се потапят за няколко часа във вода. Корените може да се потопят в каша от глина, оборски тор и 1%-ов меден карбонат и едва тогава се полагат в браздата или гнездото. Растенията се засаждат до кореновата шийка, почвата леко се притъпква, полива се с 3-4 л вода и се покрива с рохкава пръст, за да не се образува кора. 

В дворовете малините се засаждат на 1 метър от оградата и поне 3м разстояние от овощните дървета, тъй като издънките й затормозяват корените на дърветата. 

При големите промишлени насаждения разстоянията между редовете са 2-2,5 м, а между растенията в редовете 75-80 см. При такива разстояния може да се прилага механизирана или конна обработка. За един декар са необходими 550-700 растения.

При малките насаждения, където ще се използва ръчна обработка, разстоянието между редовете трябва да бъде 1,3-1,5 м, а вътре в редовете – 70-80 см. За един декар са необходими 1000-1500 растения. Засаждането се извършва в дупки, изкопани с права лопата. 

Корените се покриват с пръст, която се притъпква, след което всяко растение се полива с 3-4 л вода. Отгоре се посипва тънък пласт прът, за да не се образува кора. Добре е след засаждането около корените да се мулчира добре разложен оборски тор или други мулч-материали (угнила слама, торф, угнили листа от горски дървета и др.)