Меню

Видове сортове малини в България

22.04.2021 г.
14345
За да бъдат задоволени различните вкусове, за предпочитане е в домашните и вилните градини да се отглеждат до 2-3 сорта и няколко допълнителни, плодовете на които да зреят в различни срокове. Изследванията, проведени от български учени и селекционери в областта на сортоизпитването и сортоизучаването на редица сортове малини с различен произход, доказаха много по-високите биологични качества на българските сортове малина. 

Най-подходящи сортове за отглеждане са:

Един път плододаващи малинови сортове

 

♦ Български Рубин.
Растението е силно-растящо, с прави и дебели синкавобелезникави издънки, които имат малък брой съвсем дребни, нежни шипчета. Листата са едри, широкозакръглени, доста гладки и тъмнозелени с леко извит надолу връх. Сортът е много подходящ за преработка в компоти, сокове, желета, а също и за замразяване.  

♦ Костинбродска.
Този сорт по много показатели прилича на сорта Български рубин. Издънките му са по-гъсто покрити с шипчета. Съвсем слабо по-малодобивен е от него. Плодовете му са едри, тъмночервеникави, със средно едри семенца.  

♦ Шопска алена. 
Растенията са силно растящи, жизнени, с умерен до сравнително голям брой издънки. Сортът е студоустойчив, и до известна степен на горещини и непродължителни засушавания, затова може да се отглежда без напояване и в районите с по-умерени валежи. Плодовете са средно едри, а цветът на сока е интензивен с виненоален оттенък.  

♦ Искра.
Сортът има умерен растеж, много родовит, но отстъпва малко на сорта Шопска алена. Плодовете са едри, тъпоконусовидни, добре оцветени, умерено плътни. Имат много приятен сладко-кисел вкус и умерен аромат. Много подходящи за преработка в сокове и компоти.  

♦ Ралица. 
Растението е получено от кръстосването на къпина с малина, като преобладават белезите на малината. То е умеренорастящо, и устойчиво на различни болести като дидимела, а също и на малинова въшка. Този сорт е сухоустойчив, а плодовете му са средно едри до едри, заоблени до тъпоконусни, яркочервени с гланц. 

♦ Самодива.
Сорт, подходящ за отглеждане на опорна конструкция, особено при направена контурна резитба. Плодовото месо е сочно, сравнително плътно, с приятен сладко-кисел вкус и умерен до силен аромат. Плододава обилно и по плодовитост превъзхожда Български рубин с около 20-30%. Достойнствата на сорт Самодива в биологично и стопанско отношение го правят подходящ за отглеждане във всички малинопроизводителни райони на страната. Той обаче е много подходящ и за дворните градини и за личните стопанства.

Два пъти плододаващи (ремонтантни) малинови сортове

♦ Люлин. 
Растенията са ниски - до 135 см. Листата са средно едри с разширена основа и удължена връхна част, леко набръчкани по нерватурата, с остър връх. По връхната 1/3 част от издънките с дължина 40-42 см има много плодове. Плодовете са средно едри до едри, тъпо конусовидни, интензивно червени , сладко-кисели с умерен аромат. Подходящи са за преработка и замразяване. Сортът Люлин може да се отглежда без опорна конструкция, което го прави подходящ и рентабилен за отглеждане в промишлени плантации.

Жълтоплодни сортове малини

♦ Сорт ОСЯК – Костинброд номер 14000 Т
Този сорт е с много едри плодове, които достигат от 4 до 6,5 гр. Оцветени са златистожълто, много вкусни и ароматни, но не са достатъчно плътни. Малините от този сорт са подходящи за сладка. 

Общото за всички ремонантни сортове е да се отглеждат само за лятно-есенната реколта, като многогодишните издънки се изрязват ниско до земята през есента или рано напролет. Така плодовете стават по-едри, добивът по-висок и отпада опасността от отрицателни последствия от измръзвания през зимата. Освен това, пръсканията срещу вредителите се намаляват от 3-4 на едно.