Меню

Германия и Полша са внесли в България 16 497 тона сухи млека и млечни продукти за година

Според данни на ЕК изкупната цена на суровото мляко в България е скочила с 42% за година. Това се посочва в доклад за динамиката на пазара на сурвоо мляко в страните от ЕС, Великобритания и Ирландия.

На фона на традиционно оптимистичните цифри от Брюксел, български говедовъди алармират за намаляване на стадата и тежка криза, заради скъпите фуражи и електричество.

Според Михаил Михаийлов, председател на съюза на говедовъдите в България, на пазара се очертава да останат само големите ферми, които имат и други бизнеси, от които се дофинансират.  В област Бургас разходите в сектора са се повишили с около 40% в сравнение с миналата година.

По данни на САПИ към 18 януари 2023 г. средната изкупна цена на кравето мляко е 1,07 лв. на литър. На годишна база поскъпването е с 33,8 на сто, а на месечна с 0,9%. С най-висок скок на годишна база е прясното мляко тетрапак на дребно. Към 18 януари то се продава в магазините за 3,35 лева, което спрямо година по-рано е с 51,6% по-скъпо. Кравето сирене на дребно се е повишило за година с 41%, а кашкавалът с 32,4 процента.

България постави рекорд във вноса на млечни продукти и сухо мляко от Европа. Фермери в селата фалират

В същото време през 2022 г. спрямо 2021 г. производството на пресни пакетирани млека у нас е намаляло с почти 9%,, на сирена от краве мляко с близо 6 на сто, на сметана с 13%. Ръст има само в производството на краве мляко за пиене с добавки (+12,6%) и на масло (+16,5%). Основни вносители на млечни продукти у нас са Германия с 8 387 тона и Полша с 8 110 т.

Дъмпинговия внос на сухи млека затваря кравефермите в България (ВИДЕО)
 

    сирене
    11.08.2021 г.
    17514
    Млекопреработватели алармират институции и потребители за задкулисни промени в наредба
    Млекопреработватели алармират институции и потребители за задкулисни промени в наредбата за храните. В официално изпратени две писма - до ресорните институции, както и до потребителите в България, от...
    Виж повече
    внос мляко
    13.07.2020 г.
    5241
    България постави рекорд във вноса на млечни продукти и сухо мляко от Европа. Фермери в селата фалират
    България постави рекорд във вноса на млечни продукти и сухо мляко от Европа, посочва анализ на специализираният сайт за агробизнес - АгроКлуб .  Пореден рекорд във вноса на сухо мляко отчита...
    Виж повече
    краве масло
    21.01.2020 г.
    9145
    С 9% скача вносът на краве масло в България от западна Европа
    С 9% скача вносът на краве масло в България от западна Европа, показва справка на Село в данните на митниците. Общият обем на вноса за периода Януари - Октомври 2019-а година възлиза на 444 тона, което...
    Виж повече
Коментари 1

За да коментирате, е нужно да влезете