Меню

Къщата с лозницата - с. Жеравна

4978
Удобства
  • Паркинг
  • Барбекю
  • Сателитна телевизия
  • Wi-Fi
  • Ресторант

Къща за гости "Къщата с лозницата" се намира в село Жеравна - най-големият и добре запазен архитектурен резерват в България. Къщата е в махалата "Горний край" - най-атрактивната част на селото, с най-красиви и добре запазени възрожденски къщи.

Къщата е много стара, пред възрожденска, едноетажна. При преустройството в къща за гости, са запазени максимално всички дървени, ръчно изработени елементи - врати, долапи, тавани, дюшемета и камини. Съхранен е и автентичният иконостас.

Настаняване
Гостоприемните домакини предлагат четири чисти и уютни двойни стаи, обзаведени със старинни мебели, съвременни санитарни възли и телевизори. Две от тях имат самостоятелна баня, а други споделят общ санитарен възел в коридора. Отоплението е с локално парно. Къщата разполага със собствена хидрофорна инсталация, която гарантира непрекъснато подаване на питейна вода.

Хранене
В пристройка до къщата се намира механа с камина и оборудвана кухня, в която можете да опитате традиционните Жеравненски ястия. Налично е и преносимо барбекю. На гостите се предлагат истински домашни сирена, мляко, конфитюри, шунка и други готвени специалитети. В механата и в една от стаите камините са с жив огън, а в останалите стаи са декоративни. Домакините предлагат и приготвяне на закуска.

Удобства
Дворът е оформен с кътове, където всеки може да се усамоти за приятен разговор, вечеря или просто да почете любимо четиво. Чардакът и каменната маса под лозницата могат да се превърнат в предпочитано място за сутрешна закуска, обяд или незабравимо прекарване в прохладните летни вечери.

Да се намери място за паркиране по тесните калдъръмени улички на Жеравна е чудо – истинско удобство е възможността да паркирате до три автомобила в двора на къщата.

Забележителности
Има възможност за организиране на риболов, пешеходни преходи, езда, пикници и екскурзии в областта. Историческият град Котел е на 16 километра. На 20 км от къщата има ски писта.

Къщата с лозницата и съседните Къща за гости Кенара и Хаджигергева къща се стопанисват от едни и същи любезни домакини, което дава възможност за настаняване и на голяма група гости. Къщите имат общ персонал и обща рецепция.

 

Контакти
Адрес: обл. Сливен, с. Жеравна село Жеравна - Горни край
Телефон: +359888199895
Фирмен сайт: https://www.thehouse.jeravna.com/
Facebook страница: https://www.facebook.com/zheravnaecohouses/

Направи запитване

Изпрати