Меню

Къщи за гости Онгъл - с. Кърпачево

3208
Удобства
  • Паркинг
  • Сателитна телевизия
  • Wi-Fi
  • Ресторант
  • Басейн

На северния край на Деветашкото плато, на три километра над Крушунските водопади, се намира едно от най-интересните села в района, с по-малко от стотина българи – село Кърпачево, носещо името на поета, написал “Шумете дебри и балкани” - Христо Кърпачев. Уникалната архитектура на старите къщи с равна каменна зидария, привлича ценители на архитектурата.

Къщи Онгъл са четири на разстояние 100 - 200 м една от друга, в отделни дворове.

Всяка една от тях може да разкаже много - съхранили своята история, всеки може да усети част от нея по своя начин.

Онгъл изток е бившето селско училище, в което класните стаи са преобразени в луксозни стаи за гости. Разполага със сезонен външен басейн, сауна. Предлага настаняване в стаите Занималня, Класна и Даскалска.

Лятно време в двора на бившето селско училище гостите могат да отседнат на масите под полувековните борове с вкусни гозби от гостилницата или могат да се присъединят към някое от събитията, които се организират - малки концерти, тематични вечери, лятно кино.

Зимата е сезона за релакс с чаша вино пред горящата камина в бивша класна стая, където на мястото на черните дъски сега са разположени френски камини.

Онгъл юг е със стилна архитектура, построена от майстор Иван през миналия век.

Естественият дървен под от акация и дървена дограма, направени собственоръчно от майстора, са запазени с почит към отминали времена. Има естествена вентилация през лятото и локално парно през зимата. В двора са съхранени стари постройки на повече от сто години, приютявали животните. Днес там са сгушени две различни стаи за гости, съчетали отзвука от миналия век, уюта от усещането да си на село при баба и дядо с удобствата от нашето време. Предлага настаняване в стаите Одая, Сая, Оджак, Соба и Яхър.

Онгъл запад се намира в близост до Онгъл юг почти в края на селото, от където започват полята на Деветашкото плато. Онгъл запад е със стилна архитектура, построена от майстор Иван през миналия век. Създадена като сигурен, топъл и уютен дом на цялото семейство в миналия век - край оджака, с кирпичени стени, дървен таван, на който е окачвано цедилото за люлката на бебето, тя е била неприкосновения остров за всички. Запазен кирпич, дърво и камък - основните материали, с които са строили. Добавени са собствен дизайн и преобразяването е факт. Предлага настаняване в стаите Кирпич, Асма, Чардак, Дам и Бунар.

Онгъл Плевня четвъртата - нов проект на Ива и Камен заедно с иновативните архитекти от I/O. Стара каменна плевня е преобразена в четири дизайнерски стаи за гости. Всички стаи са със самостоятелни бани и тоалетни. Предлага настаняване в стаите Пенджере, Сеновал, Ясла и Хамбар.

Удобства
В Онгъл може да стреляте с лък, да яздите коне, да творите с глина на грънчарско колело, да карате велосипеди.

Езда за начинаещи
Урока по езда включва: Теория - запознаване с правилата за безопасност., опознаване на природата на коня - поведение, анатомия, движения, запознаване с амуниция (екипировка). Практика - оседлаване, качване върху коня, езда с въже, или в корал.

Конни походи
Конните походи в района са особено интересни поради две причини. Първо - природата и терена са хълмисто - равнинни, отлични за конни излети и второ - местността е слабо населена и ездачите могат да открият места, на които не е стъпвал човек от десетки години. От платото се откриват чудесни панорамни гледки към Дунавската равнина и р. Осъм. За неопитни е добре преди излизане на конен поход да вземат урок за начинаещи. Походите са сигурни. Конете се движат ходом, в керван един зад друг.

Масажи
Меден, класически, релаксиращ, тонизиращ, лечебен

Забележителности
На север се открива спираща дъха гледка към Дунавската равнина, а чистият въздух и здравословният климат са предпоставка за наличието на над 300 вида билки и дивечово разнообразие. Освен Крушунските водопади и каньонът на река Осъм, на територията на платото са разположени пет от най-дългите пещери в България: Деветашката, Бонинската, Водопада, Урушката, Горник. Могат да се видят и всички карстови форми - кари, въртопи, валози, сляпа, полусляпа и суха долина, каньон (ждрело), пропасти, пещерни галерии и зали.

 

Контакти
Адрес: обл. Ловеч, с. Кърпачево
Телефон: +359887700753
E-mail: info@ongal.bg
Фирмен сайт: https://www.ongal.bg/
Facebook страница: https://www.facebook.com/ongal.bg/

Направи запитване

Изпрати