Търсене

Косовските Къщи

2571
Удобства
  • Паркинг
  • Сателитна телевизия
  • Ресторант
Село Косово е едно от малкото селища в страната, които са запазили възрожденския си дух. То е типичен пример за съхранена родопска възрожденска архитектура, органично свързана с природната среда. Ние се постарахме да възстановим някои от вековните къщи на селото чрез използване на старите строителни техники и естествени материали. Къщите сега съчетават автентична архитектура със съвременните изисквания за удобство.

Хаджийската къща е душата на комплекса. Тя е първата, която възстановихме и отворихме за гости, оттук започнахме всичко. В нейния двор се намира и механата, в която посрещаме посетителите си. Къщата е по-специална – не само за нас и не само, заради нашите спомени с нея.

Гаватовската къща, която завършихме през есента на 2008 г., е една от най-забележителните в селото. При реставрацията състоянието на зидовете не позволяваше те да се запазят и трябваше да се президат – разбира се, върху същите основи. Постарахме се да запазим обаче, вида й такъв, какъвто беше.

Елиновската къща е кацнала на върха на Турската махала – едно от най-високите места в селото и изгледът от нея е великолепен. В нея някога се е помещавало първото килийно училище. Тя също е паметник на културата. Това е най-малката ни къща: състои се от три апартамента тип мезонет, всеки с отделен вход.

Механата на „Косовските къщи” се намира в двора на Хаджийската къща, в преустроената стара плевня. Тук властва духът на Родопите и Възраждането – от каменните дувари и тежките букови мебели до апетитните местни гозби. Родопският пататник, калугерската боб-чорба, катмите, домашното кисело мляко, което заквасваме сами, са малка част от специалитетите на нашата кухня.

Залата за събития на “Косовските къщи” е многофункционална и подходяща както за семинари, обучения и тийм билдинг, така и за йога практики, танци и всякакви други събития. Пространството разполага с 60 кв. м площ и до 40 седящи места. Дава възможност за презентации, прожекции, разполага с мобилен интернет и разкошна терасирана градина отвън, която също може да се ползва за по-раздвижени събития и занимания на свеж въздух.

 
Контакти
Адрес: обл. Пловдив, с. Косово
Телефон: 088 815 0352
Фирмен сайт: http://www.selokosovo.com/

Направи запитване

Изпрати