Меню

Косовските Къщи - с. Косово

3431
Удобства
  • Паркинг
  • Барбекю
  • Сателитна телевизия
  • Wi-Fi
  • Ресторант

Косовските къщи са комплекс от три реновирани вековни къщи, съчетаващи автентична архитектура със съвременните изисквания за удобство чрез използване на старите строителни техники и естествени материали. Село Косово е едно от малкото селища в страната, които са запазили възрожденския си дух. То е типичен пример за съхранена родопска възрожденска архитектура, органично свързана с природната среда.

Хаджийската къща е душата на комплекса. Тя е първата възстановена и отворена за гости. В нейния двор се намира и механата. Къщата е по-специална – тя е най-личната в селото и е обявена за паметник на културата. Вдигната е от големия възрожденски майстор – уста Хаджи Георги Станчовски през 1853 г. Негово дело е и местната църква „Успение Богородично”, също паметник на културата. В началото на 2007 г. Хаджийската къща е удостоена със сребърна марка за качество „Автентична България“ и отличие за дизайн и атмосфера.

Къщата разполага с 6 двойни и 2 тройни стаи, всяка със специално направени масивни мебели, сателитна телевизия и санитарен възел с душ-кабина. Има и паркинг пред главния вход.

Гаватовската къща е завършена през есента на 2008 г. и е една от най-забележителните в селото. При реставрацията състоянието на зидовете не позволяваше те да се запазят и трябваше да се иззидат наново върху същите основи. Заради стръмния косовски релеф тя е изградена на няколко нива, с няколко отделни входа. Намира се на 60 м от паркинга и за да се стигне до нея, трябва да се изкачите по калдъръмена пътека. За багажа има изграден лифт, който го доставя директно горе.

На най-долното ниво на Гаватовската къща има самостоятелна механа за гостите с камина, кухненски бокс и санитарен възел. На другите нива са разположени 2 апартамента, тип студио, с кухненски боксове и кътове за хранене, 5 двойни стаи и една стая, тип Suite – всички със самостоятелни санитарни възли. Някогашната плевня е преустроена в просторен трети апартамент.

Първият вход, в който са разположени 5 стаи, 1 апартамент и механата, е много удобен за компании от 10-15 човека, които предпочитат да са сами и да имат възможност да проявят кулинарните си способности. Барбекюто на двора пред механата улеснява това.

Просторните апартаменти, състоящи се от спалня и всекидневна с разтегателен диван, кът за хранене и малък кухненски бокс, оборудван с хладилник, микровълнова печка, бързоварна кана, дават прекрасна възможност за по-дълготрайна семейна почивка.

Елиновската къща е кацнала на върха на Турската махала – едно от най-високите места в селото и изгледът от нея е великолепен. В нея някога се е помещавало първото килийно училище. Тя също е паметник на културата. Това е най-малката къща: състои се от три апартамента тип мезонет, всеки с отделен вход.

До нея се стига, като се изкачите пеша около 120 м по калдъръмената пътека. Къщата има обширно покрито барбекю и красив алпинеум с изглед към цялото село и околните планини. А багажът ще пристигне с лифта.

Това е най-малката къща: състои се от три апартамента тип мезонет, всеки с отделен вход. Двата са в голямата сграда и имат всекидневна с разтегателен диван, кухненски бокс (оборудван с хладилник, микровълнова печка и ел. кана), кът за хранене и тоалетна на долния етаж, голяма спалня със санитарен възел – на горния. В бившата плевня е разположен третият, така нареченият „младоженски” мезонет – със спалня на долния етаж и всекидневна с голям чардак на горния етаж. Това е най-обширната всекидневна и освен миндери, кът за хранене и кухненски бокс има изградена и вътрешна камина.

Хранене
Механата на Косовските къщи се намира в двора на Хаджийската къща, в преустроената стара плевня. Нашата механа посреща гости целодневно и целогодишно и е постоянно на разположение както на гостите на Косовските къщи, така и на всички посетители на с. Косово. Събира около 40 човека, удобна е за провеждане на обучения, семинари, тържества и всякакви други събития. А през лятото на чардака и на двора под лозницата се събират още около 30 души. Всички продукти са произведени в околността на селото, на не повече от 30 км. Предлага се домашно приготвен хляб с различни семена, киселото мляко и млечните продукти идват от малка мандра, а зеленчуците – от градината на стопаните и селата около Асеновград. Билките за чай се събират лично от стопаните около селото.

Удобства
Залата за събития на Косовските къщи е многофункционална и подходяща както за семинари, обучения и тийм билдинг, така и за йога практики, танци и всякакви други събития. Пространството разполага с 60 кв. м площ и до 40 седящи места. Дава възможност за презентации, прожекции, разполага с мобилен интернет и разкошна терасирана градина отвън, която също може да се ползва за по-раздвижени събития и занимания на свеж въздух.

Контакти
Адрес: обл. Пловдив, с. Косово
Телефон: +359888150352
Фирмен сайт: http://www.selokosovo.com/

Направи запитване

Изпрати