Меню

Комплекс Боженски чифлик - с. Съботковци

1420
Удобства
  • Паркинг

В комплекс Боженски чифлик ще откриете уютни и топли стаи, в изцяло реновираната сграда известна като Старото Школо. Сградата е построена 1904 година в близост до старото килийно училище в двора на храм ”Св. Николай Чудотворец” за Начално училище, което е действало до 1952 година. В нея ще откриете двойни и тройни стаи с общ капацитет 18 души. Подходящи за семейства с деца, домашни любимци и всеки, който желае да презареди сред красотата и спокойствието на природата. На първия етаж има механа за 30 човека и оборудвано кухненско помещение.

Комплексът е предназначен за еко и селски туризъм и се състои от къща  за гости „Старото школо“; малка ферма за млечни крави, месодайни овце от породата Ил дьо Франс, коне обучени за езда; пчелин с 50 пчелни семейства; развъдник за българско овчарско куче; занаятчийско ателие „Живи български занаяти и традиции”. Демонстрационен кът на занаятите разполага с пещ за печене на хляб, чеверме, грънчарско колело, оръдия на труда – рало, хромел, крина, диканя, веялка; демонстрационен казан за варене на ракия, действащи станове. Къща за гости „Старото школо” истински представя атмосферата на стария български бит, на домашния селски уют и лечебната сила на високопланинската природа и чистия въздух.

Мястото приютява множество събори, пленери и е изключително подходящо за провеждане на обучения за деца, зелени училища и др. На първия етаж къщата за гости „Старото школо“ има механа, в която гостите могат да се насладят на традиционна кухня, приготвена с вещина и изцяло от екологично чисти продукти местно производство. Те могат да вземат участие и в правенето на домашно сирене и кашкавал с мляко от фермата на Еко комплекс Боженски чифлик, както и в изпичане на  домашно приготвения  хляб.

Цялостната идея и главна цел на Боженския чифлик е да се запазят интереса към миналото, чрез запознаването със старите българските обичаи, бит и традиции и да се провокира истинска любов към природата и животните. Затова под вещото ръководство на опитните домакини, деца и възрастни могат да наблюдават възстановки на типични занаяти – грънчарство, иконопис, медникарство, школа за народни танци, пресъздаване на обичаите „Седянка“, „Тлака“,  „Заговезни“ и др. Да се научат как да изработват натурални восъчни свещи, да се обучават в пчеларство, да берат гъби и да събират билки.

Контакти
Адрес: обл. Габрово, с. Съботковци
Телефон: +359899557199
Фирмен сайт: https://bozhentski-chiflik.com/
Facebook страница: https://www.facebook.com/StarotoShkolo

Направи запитване

Изпрати