Меню

Над 30% от площите със слънчоглед, ечемик и рози са увредени от дъждовете

03.06.2019 г.
5680
Над 30% от засетите площи със слънчоглед, ечемик и рози в Региона на Сливен, Гурково, Казанлък и Карлово са увредени от проливните дъждове през последните 2 дни, а също и от градушка, която порази редица земеделски масиви.

В някои от земеделските парцели загубите от дъждовете достигат от 50 до 80%. В същото време, площите със зърнени култури са силно засегнати от многото вода, и масово се наблюдава силно жълтеене при ечемика и пшеницата, както и развитие на гъбични болести.

Междувременно от МЗХГ съобщиха, че във връзка с усложнената метеорологична обстановка и падналите големи количества валежи от дъжд, отводнителните помпени станции на територията на цялата страна работят денонощно и се наблюдават от служители на Дружеството. Извършва се денонощен обход и наблюдение на обектите. Аварийните складове на всички клонове са оборудвани с необходимите материали.Към момента няма възникнали аварийни и бедствени ситуации по стопанисваните от „Напоителни системи“ ЕАД язовири, корекции на реки и предпазни диги. Няма данни за критични нива на язовири, като те поемат напълно водните количества и имат свободни обеми. При необходимост има готовност за включване на  тежка техника, съгласно аварийните планове за недопускане на бедствени ситуации.

Очаква се повишение на водните нива в долните течения на реките от Дунавския район – Искър, Осъм, Вит, Янтра, Русенски Лом. На този етап, в участъците, които се  стопанисват от „Напоителни системи“, реките са в коритата си. 
Възможно е повишаване на нивата на реките Бели Лом и Черни Лом при с. Красен, Област Добрич, където е най-ниската точка. Там през миналата година е изградена преградна стена и продълбочаване на речното корито за осигуряване на проводимост.

Критична е ситуацията в района на Попово - в селата Дриново и Априлци, където за час са паднали над 110л/кв.м дъжд и временно е затворен пътят за движение Разград-Попово-Антоново. Река Поповска е с повишено ниво и се следи денонощно от служители на Дружеството.

Общо 780 ракети са изстреляни от Агенцията за борба с градушките (ИАБГ) в първия ден на Юни над Южна България. Обработени са 59 градоопасни облака, които са  минали над защитаваната територия.

Комисии към Областна дирекция ,,Земеделие” ще оценяват пораженията от падналата градушка в района на селата Змейово, Кирилово, Ракитница и Хрищени, които са на територията на област Стара Загора. Към момента не е възможно да се направи обследване, тъй като площите са все още под вода и това не позволява да се установят щетите. Веднага щом водата се оттече, щетите ще бъдат описани.Село Змейово, което е най-засегнато от градушката, не се намира в защитавана от ИАБГ територия. То е разположено между защитаваните територии на регионална дирекция с. Петрово и с. Тъжа. От ракетни площадки на двете дирекции са изстрелвани ракети на предел към облака, минал над населеното място. Поради  забранена зона за стрелба, заради военни обекти,  не е възможно построяването на междинна ракетна площадка край селото. Останалите три села Кирилово, Ракитница и Хрищени попадат в защитаваната територия от ИАБГ и в следствие на изстреляните ракети са минимизирани щетите.

Припомняме, че държавата прилага нотифицирана държавна помощ за компенсиране на разходите при 100% напълно пропаднали площи. За нея могат да кандидатстват само регистрирани земеделски. Заявления ще се приемат в Общинска служба „Земеделие“ – Стара Загора.