Меню

Зимните празници в село Мечкарево показаха, че има живи традиции и села (СНИМКИ)

27.12.2018 г.
3340

В село Мечкарево се проведе 19-тото издание на фолклорния празник Зимни празници. В празника взеха участие 15 състава от региона на Сливен. На площада пред кметството в селото фолклорни групи  и състави представиха обичаи от зимния обреден календар - Коледа, Васильовден, Богоявление, Ивановден и др.

Самодейците от село Старо село представиха народния празник Игнажден. В българската традиция денят се нарича по името на светеца Игнажден или Игнатовден. Празникът се свързва със зимното слънцестоене и с годишното начало. Затова преди празника се връща всичко чуждо, което е взето назаем, а на самия ден не се дава нищо на заем, за да не се изнесе късмета от дома. В навечерието на празника стопанките се стемят всички хурки в къщата да имат къдели с вълна, а вретената да са с прежда „за да е пълна годината“.

Самодейците пресъздадоха обичая и показаха обичая полязовден, който е характерен за празника. Според това какъв е първият човек, който прекрачи прага на дома на Игнажден, се гадае какъв ще бъде животът на семейството през цялата година. Този човек се нарича полазник. Полазникът не трябва да идва празен в дома и задължително трябва да внесе нещо – съчки от плета или от гората, трески от дръвника или слама от обора – слага ги край огнището или зад вратата и сяда върху тях „да мъти”, което също показаха и самодейците в своето представяне.


Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете