Меню

Жители на врачански села излязоха на протест срещу кариера за глауконит

20.11.2018 г.
1985

Кметът на Враца Калин Каменов е оповестил отрицателното становище на Общината по подготвеното решение за оценка въздействието на околната среда /ОВОС/ пред протестиращите от селата Мало Пещене и Голямо Пещене срещу изграждането на кариера за добив на глауконит, съобщиха от общинския пресцентър. Развитието на добива рискува да спре интересът към селата, в които през последните години се заселват не само българи, но и италианци, англичани и гърци.


Той се е срещнал с жителите на двете села, протестиращи днес пред сградата на Регионалната инспекция по околната среда и водите /РИОСВ/, преди началото на заседанието на нейния експертен съвет, се допълва в съобщението. "Експертите от местната администрация се запознаха детайлно с предложения проект за ОВОС. Позовавайки се на несъгласието на жителите на двете села, по време на обществени обсъждания и чрез жалби до мен, изразявам категоричното отрицателно становище на Община Враца", е казал Калин Каменов пред протестиращите, цитиран в съобщението. Той е допълнил, че инвеститорът не е провел достатъчна информационна кампания, която да запознае жителите на населените места с проекта за добив на индустриалните материали.


Предстои екологичният експертен съвет в РИОСВ да се произнесе по казуса за добив на глауконит в землището на двете врачански села, уточняват от община Враца.


Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете