Меню

За здрави и продуктивни овце - осигурете през пролетта нужните витамини и минерали

13.04.2021 г.
1324
Безспорен факт е, че преживните животни се нуждаят от минерали, за да постигнат по-висок прираст, по-добра плодовитост, по-висока млечност и по-добро здраве. Минералите са отговорни за изпълнението на всички жизненоважни функции в организма на животните. Те са отговорни за развитието на костите, активирането на ензимите, мускулните контракции, регулирането на киселинно-алкалните баланси и са компонент от хормоните, които са от решаващо значение за поддържането на доброто състояние на вашите овце.

Липсата на достатъчно количество минерали в дажбите на овцете води до лоша плодовитост, слаби агнета при раждане, намалено производство на мляко, понижен имунитет и множество метаболитни нарушения. Количеството минерали, от което имат нужда, зависи от тяхната възраст, телесно състояние и млечност. Колкото по-продуктивни са вашите овце, както млечните овце, така и местните породи, толкова по-взискателни следва да бъдете по отношение на минералите, които им осигурявате в дневната дажба.

Все по-голяма популярност набират специалните кофи и ведра за близане с минерали и витамини. Те са лесни за употреба, животните са привлечени от добрия вкус, като същевременно задоволяват напълно нуждата от минерали и витамини в дневната дажба на овцете.

Кофите за близане например - стимулират апетита и увеличават приемането на храна, като същевременно осигуряват нужните микроелементи за животните. Кофите за близане обогатени с витамини и минерали, благодарение на което компенсират хранителния дисбаланс и осигуряват максимум енергия, протеин, минерали и витамини.

Ползите са:
  • Повишава приема на храна с 5% до 10% средно;
  • Повишава смилаемостта на поетата дажба;
  • Стимулира развитието на търбуха;
  • Спомага за увеличаване  на дневния прираст;
  • Засилва имунитета;
  • Подобрява продуктивността на животните;
  • Осигурява балансиран прием на минерали и витамини.

Минералните кофи от своя страна пък са отлични източници на минерали за животните, особено през пролетния сезон, когато има недостиг в пасищната трева. Важно е да обърнете специално внимание на минералния баланс на вашите животни, тъй като недостатъчният хранителен фронт е една от основните причини за липсата на изравненост при животните, както по килограми, така и по оценка на телесното състояние (ОТС).