Меню

Водна криза: Януарското слънце застрашава земеделието и водните запаси в цяла България

10.01.2020 г.
13896
Тежките проблеми с климатичните аномалии се задълбочават все повече. Макар повечето граждани да се радват на слънчевите и необичайно топли дни през Януари, то топлото и сухо време е изключително опасно и вече критично за земеделието.

Заради липсата на валежи от края на месец Юли 2019, както и прогнозите за съвсем малко валежи през Януари 2020, то над целия земеделски сектор е надвиснала много сериозна опасност, тъй като язовирите в цяла България имат вода за не повече от 3 до 5 месеца, а засушаването в дълбоките слоеве на почвата остава.

Според агропрогнозата за Януари, не се очакват валежи със стопанско значение. Това поставя под риск реколтата от зърно, а също и е предпоставка за рисково и аномално развитие на растенията и овошките, които при рязко падане на температурите ще бъдат поразени.

Загубите от слънчевото и сухо време за земеделците и овощарите в селата, могат да се окажат исторически големи.

Във високопланинските водоеми, количествата на водните запаси също са много ниски, в сравнение с други години. Нивата на язовирите Белмекен, Кричим, Жребчево, Йовковци, Ал.Стамболийски и др.,  както и на повечето реки са рекордно ниски за сезона.

© 2020 Selo.BG

 

Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете