Меню

Велко Христов: Събираме съмишленици за изграждане на жива общност на село

03.12.2018 г.
9175

През последните 3 години Велко Христов се занимава с проучване на местата и начина на живот в съществуващите Еко селища и Родови имения в България. В момента обикаля различни градове в страната, за да намери съмишленици за изграждане на кооператив на село, който да бъде алтернатива на градския начин на живот, първоначално за 150 човека.

Според него възможността да се изгради устойчиво стопанство, в което всички членове са равноправни и всеки полага труд в областта в която е специалист - земеделие, строителство, счетоводство, реклама, готварство, медицина, педагогика не е утопия, а е алтернатива. Целта е до март 2019 г. да се събере нужния брой хора, да се избере мястото и начертае плана по който да се реализира изграждането на селището:

Моята представа за подходящо за заселване място е да закупим една или 2 къщи в покрайнините на село и земеделска земя в близост до тях. Първите участници в това да са минимум 5 човека, които ще се занимават със създаването на по-добри условия за живеене, подходящи и за семейства с деца. Максимално допустимият брой хора, живеещи в една общност според мен е 150 души.Ще имаме, както частна собственост върху къщи, дворове и ниви, така и кооперативна собственост. За хората с предпочитания към обща собственост ще бъде изградена обща сграда за живеене, или къщичките им ще са разположени по-близко една до друга.

Останалата тяхна площ ще се ползва за земеделие, градинарство, животновъдство, атракционни съоръжения за деца и възрастни. Общата собственост следва да е Сдружение с нестопанска цел в частна полза. Съответно ще бъде разработен общ бизнес, като освен зеленчуци и зърнени култури, от който да получаваме доходи, могат да се развиват и допълнителни дейности, според уменията на участниците и условията на района - може да се предлагат къщи за гости, работилници за занаяти, къмпинг.

Това е само една част от споделеното за обсъждане предложение за изграждане на общността, която има вече своето име: Нова Зора.

Таня Борисова, координатор на Менторската програма в Село.БГ сподели, че тенденцията, млади хора да търсят обединение в опит да изграждат нови общности в селските райони, тепърва ще се засилва. Това е така, тъй като възможностите за по-голяма мобилност в работата карат хората все повече да се замислят дали няма алтернатива на забързания градски живот. Това са предимно хора, които са с прекъснати корени със селото, които изповядват природо-съобразния начин на живот. Много от тях са с добри професии - програмисти, маркетинг специалисти, финансисти, хора със свободни арт професии, които имат желание да изградят нов тип общности в селата, основани на колективен труд, еко земеделие, алтернативно образование и медицина, т.е. живот възможно най-близо до природата.

Дали тази инициатива ще прерасне в проект, който напролет ще започне да се реализира ще разберем на пролет. Ако сте, човек който споделя същите идеи и желаете да сте един от основателите на общността може да се свържете с Велко Христов, чрез неговия профил във фейсбук :


Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете