Меню

Васил Канисков: Билките и животът на село са естествената защита от болести

Инж. д-р Васил Канисков е посветил живота си на това да помага на хората. Представяме ви много интересно негово интервю пред алтернативната българска медия - Портал12, в което той описва как започва активно да изучава, описва и практикува професията, свързана с българската народна медицина и лечителското изкуство.

Автор е на книгите „Духовните учения и българите”, „Духовното лечение и българите”, „Билките в България Европа и по света и тяхното използване том І и том II”, „Канисков, Васил в съавторство Отче наш”, „Българска народна медицина, съвременна медицина, лечителско изкуство – Заболявания на дихателните органи и тяхното лечение том І; „Българска народна медицина, съвременна медицина, лечителско изкуство – Болести на храносмилателната система и нейното лечение том ІІ, част І; „Българска народна медицина, съвременна медицина, лечителско изкуство – Болести на храносмилателната система и нейното лечение (коремна област) том ІІ, част ІІ; „Когато имунната система заболее”, „Българска народна медицина, съвременна медицина, лечителско изкуство – Болести на черния дроб и тяхното лечение том ІІІ, книга І; „Българска народна медицина, съвременна медицина, лечителско изкуство – Болести на жлъчни пътища, злъчен мехур, далак, панкреас и тяхното лечение том ІІІ, „Лечебните растения на България - Енциклопедичен справочник”, „Фитотерапия на онкологичните заболявания – Монография”, „Съвременна фитотерапия, пълен справочник – монография”, „Ботанически речник – основи”. Книгата „Фитотерапия на онкологичните заболявания“ е преведена на френски и немски език.Наскоро излезе от печат само на френски език книгата „Наръчник на природолечителя” в съавторство с живеещата във Франция българка Ваня Естабен. В нея са описани 250 лечебни растения, период на събиране, как и за какво се употребяват.

Основните източници, от които черпи своите познания, са народната медицина, трудовете на народния лечител Петър Димков и Божественото познание на Учителя Петър Дънов - Беинса Дуно. Семеен е с пет деца, едно от които - осиновено. Среща се с рака, когато е на 14 години. Баба му постъпва в болница и месец по-късно я изписват като безнадежден случай. Това съвпада с пролетната му ваканция и се прибира на село с нея, решен да й помогне с методите на народната медицина. И успява, тя доживява до 86 години.

Билкарят твърди, че чрез методите на народната медицина е открил лечение за атеросклероза, множествена склероза, хепатит С и В. Решил е здравословните проблеми на много хора, не чрез чудеса и мистика, а благодарение на постоянното наблюдение и изследване на билките и знанията му за тях.

Д-р Канисков, кога идват болестите в живота ни и какво е правилното ни отношение към тях?
Заболяванията идват, когато се наруши вярата, когато се загуби чувството за справедливост, когато имунната система отслабне, когато човекът се предаде. Тогава отвътре навън започват сривовете, предизвикани от дисбаланса във вътрешната кутия на имунната система - вярата в себе си, вярата в Бога.

Правилното ни отношение към болестта е като към разумно същество. Добре е да я приемаме като гост, да я черпим добре, с необходимите билки и да я оставим да си замине.
Болестите, които ни нападат в днешно време, изпреварват съвременното знание за борбата с тях. Те са предизвикани от нас самите, от начина ни живот и най-вече от отдалечаването ни от природата. За радост много хора започват да си отварят очите за това, дори много лекари признават, но не официално, че всички тези сокове и нектари в пластмасови бутилки са причина за стерилитет сред жените.

Ако човек приема всичко в първоначалната му същност и чистота – храна, вода, въздух, слънце, може да живее и до 160 години. Говоря за всички природни дадености, с които човек като същност, като същество е изпратено на Земята.


За мен като народен лечител 25% от лечението може да го извърши билката, лечителят или лекарят, а 75% остава на човека и природата.


С какво се отличава нашата народна медицина?

Тя е свързана с душевността и бита ни и е в синхрон с народния ни календар, който е започнал да се съставя преди хиляди години. Древнобългарският календар е най-съвършеният в света. През 1976 г. ЮНЕСКО го обявява за такъв. Традициите и обичаите ни са свързани с благополучието и здравето ни и ако има някакво отклонение, веднага идва на помощ народната медицина със съответния билков продукт, метод и вибрация. Тя е свързана в едно триединно цяло с народния ни календар, с българските традиции и обичаи. Няма народ в света, който да има това триединство.

Неслучайно ръченицата ни е в такт 7/8, какъвто е и ритъмът на слънцето. Това древно божествено познание е закодирано и в нашите шевици, неслучайно казват, че българската шевица може да лекува. В нея е вложен ритъмът на Вселената. В шевицата са вплетени символи, които са свързани с познанията, разбиранията и вярванията на хората за света, за вселената.

Как да живеем така, че да не се разболяваме от най-коварната болест – рака?
Като изключим от менюто си месото, белият хляб, тестените изделия, захарта, кремчета и нишестета, и газираното. Можем да променим структурата на всяка храна с молитва.
 

Затова е добре преди хранене да се помолим, както и когато пием вода, защото както е известно, водата е жива и има памет. Тя записва всичко което чува, вижда и усеща.


Отвърнете мислите си от миналото и бъдещето и да ги концентрирайте само върху настоящето, върху момента. Изберете това, което носи удобство за вашето тяло, душа и Дух - но не и ленивост. Не се обръщайте към "болните" въпроси, а си фиксирайте една светла надежда. Ако толкова не виждате светлинка, хванете настоящия миг. Изживейте инстинктивно всеки миг, не позволявайте да остане празно място, където ще се настанят страхът, безпокойството, съмнението, отчаянието. Това не значи да живеете пасивно и да мързелувате. Погледнете с очи, които не виждат злото. Останете извън и над света около себе си, така ще започнете да го опознавате по нов начин.

В природата има всичко, с което можем да се лекуваме, така ли е?
Точно така е. Биологично активните вещества в билките не действат по-бавно, от техните аналози в химията, както се твърди от официалната фармация. Напротив - те са по-ефективни и „по-бързи“ защото са „познати“ еволюционно от клетките на физическото ни тяло.

За разлика от традиционните антидепресанти, които водят след себе си редица странични ефекти, билките подпомагат функционирането на централната нервна система без да вредят на организма. Именно затова са предпочитано средство. Ще ви припомня думите на Учителя Петър Дънов, който казва - „Човек, който изпълнява волята Божия, нито вълци го ядат, нито разбойници го крадат. Няма болест в света, която да не може да се лекува”.

Казвате, че на вратата чука нов тип медицина - духовната?
На всички нас ни предстоят срещи с нов тип енергии и необходимостта от нови познания е неизбежна. Това е и причината на вратата да чука нов тип медицина – духовна. Химията и методите на лечение, които се дават от научната медицина, отдавна не са достатъчни, тъй като по своята същност човешкото същество е триединно, както е триединен Бог. Научната медицина познава всяко кътче, орган или система от човешкото тяло, но може би поради своята висока научност е изключила категориите душа и дух, а те са единни с тялото, така както са единни Любовта, Мъдростта и Истината.


Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете