Меню

В село Богутево откриха най-голямата козеферма в България

30.07.2019 г.
2504

На 28 юли 2019г. в село Богутево, Община Чепеларе официално бе открита най - голямата козеферма в страната, която е с площ 1500 кв. м. Откриването започна с молебен. На събитието присъства кметът на Община Чепеларе г-жа Славка Чакърова. Тя благодари за направената инвестиция на територията на Общината, с което се допринася и за популяризиране на слогана „Община Чепеларе – Зеленото сърце на България“, където се произвеждат екологично чисти продукти. 

Първата копка бе направена през 2017 г. от кмета на Община Чепеларе г-жа Чакърова, а проектът възлиза на близо 2 млн. лева. Инвеститорът е изпълнителният директор на Завода за шлифовъчни машини АД в Асеновград - инж. Иван Марков. Той печели европейски проект за 1 936 000 лв. по подмярка 4.1 "Инвестиции в земеделски стопанства" от ОП "Развитие на селските райони" за създаването на козеферма по европейски стандарти.

По проекта Европа отпуска 60 % от сумата, а останалото е дофинансиране със собствени средства. Козефермата в Богутево е най-голямата в България. Тя ще поддържа млеконадойни майки и мъжки за възпроизводство от породата саан. Напълно автоматизираната система за хранене ще изключва замърсяване на храната по пътя към животните, така че да се създава истински еко продукт на подходящата надморска височина от 1111 м.


Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете