Меню

Украйна насочва зърнения си пазар към експортни сделки с Китай

08.12.2018 г.
2477
Увеличеният износ на зърно от Украйна към Китай, на фона на забавените темпове на растеж на средните добиви от декар, може да намали стоковите запаси от зърно в Черноморския регион, което да е добра предпоставка за България да поддържа стабилни цени на зърното

Украйна има за цел да увеличи износа на зърно и маслодайни семена в Китай, тъй като нарастващото потребление и напрежението в търговията между Вашингтон и Пекин създават нови възможности, заяви високопоставен представител на агроиндустрията в Украйна.

Най-големите производители в черноморския регион - Русия и Украйна, увеличават присъствието си на световния пазар на зърнени култури и маслодайни семена, предлагайки силна конкуренция на износителите от Америка и Европа.

През 2017/18 г. Русия измества САЩ като най-голям износител на пшеница в света, докато Украйна и Казахстан започват да изнасят повече царевица и слънчоглед.

"Китайският пазар е много важен за Украйна. Виждаме голям потенциал за нашите зърнени и нефтопродукти в Китай ", каза Николай Горбачов, президент на Украинската асоциация за зърно, в интервю за Ройтерс. "Първата причина е, че потреблението на Китай нараства, а втората е търговската война със Съединените щати". Горбачов заявява още, че очаква износът на всички зърнени култури на Украйна да нарасне до 55-65 млн. тона през следващите три до пет години, от около 45 млн. тона през последните години.

Няколко държави износители на зърно и маслодайни култури, включително Бразилия, Русия и Украйна, се стремят да увеличат пазарния си дял в най-големия потребител на соя в света - Китай. Това би довело до търговската война. Според аграрни експерти Китай ще закупи повече зърно, ечемик и сорго, за да замени вноса от САЩ.

През последните месеци в Китай активно се обсъждат начините за намаляване на съдържанието на соя (ГМО) в животинските храни с водещи производители на фуражи.

През изминалата година Китай купи соя за около 12 милиарда долара от САЩ, което се яви като мощен инструмент в търговската война с Вашингтон. Въпреки това, в Пекин нарастват опасенията, че заплахата от високи тарифи за внос на соя в САЩ ще ограничи наличността на важен източник на протеини в животинските фуражи и по този начин ще повиши цените на храните.

Украйна отглежда царевица върху площ 4,6 милиона хектара, слънчоглед върху 6,5 милиона хектара и соя върху 2 милиона хектара.

"Всички тези продукти са печеливши. Ето защо е възможно да се увеличи площта за отглеждането на тези продукти. Всяка от тези култури може да увеличи земеделската площ с 10%. Въпреки, че Украйна няма да увеличи земеделската земя за пшеницата, която сега е 6,5 милиона хектара ", допълни Горбачов. "Ние добиваме 4 тона пшеница на хектар, а Европа произвежда 8 тона/хекатр. Това е поради бавните темпове на модернизация с нови трактори и агротхеника, както и масовото въвеждане на системи за прецизно земеделие. При царевицата добиваме 6 тона от хектар, докато в Айова например, земеделците постигат реколта от 12 тона на хектар, така че има голям обхват за увеличаване на добивите", каза той.