Меню

Топлото време подрани сеитбата на слънчоглед в цяла България

21.03.2019 г.
3963
С около седмица по-рано от обичайното започна сеитбата на слънчоглед. Заради топлото време първи площи вече са засяти в Южна България - региона на Хасково и Пловдив, а през последните 2 дни започна засяване на слънчоглед и в Северна България, показва справка на Село.

В подбалканските землища на юг от Стара Планина все още земеделците извършват почвообработка и подготовка на площите за сеитба с дискови брани и култиватори. На повечето места почвата е слабо влагозапасена, посочват земеделците.

След сеитбата на слънчоглед задължително трябва да се направи валиране на засетите площи за да се създаде по добра контактна повърхност между семето и почвата. По този начин семената поемат по-добре почвената влага. 

Тъй като слънчогледът се напада от редица болести, които се разпространяват чрез растителните остатъци и почвата (склеротиния, фома, фомопсис, алтернария), а също така и от паразитния плевел синя китка, той не бива да се засява на същото поле най-малко 5 години. Поради това, че гостоприемници на част от тези болести са бобовите култури и рапицата, тези култури са неподходящи предшественици на слънчогледа. Неподходящи предшественици са и културите, които подобно на слънчогледа изсушават почвата, като захарно цвекло, сорго и някои други.

Отлични предшественици на слънчогледа са зърнено-житните култури, които се отглеждат на слята повърхност, а средно подходящи са царевицата за силаж и за зърно (но не късни хибриди) и др. Слънчогледът следва да се отглежда в 6-пълни сеитбообращения, в които да заема само едно поле и да идва след зърнено-житни със слята повърхност – пшеница, ечемик, тритикале, овес и др.