Меню

Кои са глобалните фактори, които рискуват агро цените през 2019?

До преди няколко години подобни новини звучаха някак странично за България, но ето, че агро-индустрията изпита вече загубите нанесени от птичия грип по птицеферми, а през последните месеци и опасността от африканска чума по свинете. Климатичните аномалии от своя страна застрашават производството на зърнени култури - основния сектор на земеделието в България, както по приходи, така и по обем на външнотърговските сделки.

Какви са очакванията за България?
  • остава висок рискът от зарази в животновъдните стопанства - птицеферми, свинеферми, овцеферми
  • зърнопроизводителите ще зависят силно от климатичните условия и развитието на конфликта в Украйна, един от големите играчи в пазара за зърно в Черноморския басейн
  • животновъдите да очакват сигурно покачване на цените на фуража, поради външно-търговските войни, в които ЕС участва
  • месопреработвателните предприятия имат благоприятни възможности за внос на нискокачествени суровини от Дания и Холандия, заради презапасяването там със стокови наличности
  • Стефан Вогел, ръководител на пазарите на селскостопански стоки в Rabobank, заяви, че за момента ситуацията с цените на селскостопанските стоки е “относително стабилна”, но сме изправени пред първи по рода си период с толкова много заплахи относно цените на суровините и то в толкова много сектори на агробизнеса - зърнопроизводство, животновъдство, производство на фуражи, хранително-вкусова промишленост.
Търговски войни
Търговските войни и конфликтът относно валутните курсове се очаква да засегнат американски фермери през 2019-а още повече отколкото през тази година. В същото време производителите на соя в Бразилия се стремят да извлекат полза от това. Търговската война между САЩ и Китай се заформи през 2018 г. и ако продължи през 2019 г., както се очаква, това ще промени световните търговски потоци, като най-засегнати ще бъдат производителите на соя. Прогнозите на Rabobank са, че добивът на соя в Китай ще падне под 90 милиона тона през 2018/19 г., но тъй като Китай внася от други страни, американските фермери остават презапасени. Производителите на соя в Бразилия ще се възползват от това като повишат цените на фуража в животновъдния сектор. Вогел добави още, че американските соеви зърна са по-евтини от бразилските, защото фермерите се обръщат към други вносители, на които да продават запасите си. Китай може частично да се върне към закупуването от САЩ, ако евентуално спорът бъде решен, но пълното възстановяване на този търговски поток изглежда малко вероятно. Износителите на месо от САЩ също ще търсят нови пазари извън Китай, което дава  възможности на Бразилия, Канада и ЕС да доставят в Китай. Пазарите също ще следят дали доларът продължава да се покачва с последици за търговията.

Биосигурност
Глобалното производство на свинско месо ще продължи да се влияе от африканската чума по свинете (АЧС), особено в Китай, с намаляващ ресурс, повишаващи се цени и по-висок внос. Европа е презапасена, което би могло да се превърне в проблем, ако африканската чума по свинете (АЧС) достигне нивата на продукция и намали възможностите за износ. Най-рискови остават Румъния и България. Търсенето също може да бъде засегнато, от гледна точка на консуматорите, както при птичия грип.

Метеорологични условия
Климатичните условия също могат да доведат до по-голяма несигурност на стоковите пазари като има 80% вероятност климатичното явление Ел Ниньо да се наблюдава до края на зимата в Северното полукълбо на САЩ.  В Европа се очакват резки температурни промени, които могат да засегнат зърнените посеви, особено в периода - Февруари-Април 2019.

© 2019 - Selo.BG / Село.БГ - Професионалистите в агробизнеса