Меню

Сушата достигна до 17 см. дълбочина. Под риск е пшеницата и пролетната сеитба

02.04.2019 г.
2704
Проблемите със сушата при зърнените култури се задълбочават. Проверка на Село ппоказа, че засушаването приближава рекордните 20 см.

Няколко теста, които направихме в региона на Русе и Добрич показаха, че пълно засушаване на почвата има до 15-17 см. В почвения слой от 17 до 20 см. има минимална влагозапасеност.

Пролетната сеитба започна по-рано, за да бъде използвана и малкото натрупана влага, която е с 80 на сто под равнището на запасите спрямо същия период на миналата стопанска година, коментира председателят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите Радостина Жекова.
По думите й от януари досега падналите валежи в региона са със 180 литра на квадратен метър по-малко в сравнение с миналата година.

Заради продължаващата суша в Добричка област се очаква да бъдат засети по-малко площи с царевица. Зърнопроизводителите се надяват да не се повтори сушавата 2007 година, когато реколта от царевица и слънчоглед практически не бе прибрана, каза Жекова.

Председателят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите добави, че засега е трудно да се каже с колко ще бъдат редуцирани площите с царевица още повече че земеделските стопани разполагат с много посевен материал след благоприятната минала година за отглеждането на фуражната култура. Възможно е зърнопроизводителите да заложат повече на слънчогледа, който е по-издръжлив на засушаване.

В Добричкия регион по данни на областната дирекция "Земеделие" в пролетната кампания досега са засети 35 650 декара с царевица и 97 600 декара със слънчоглед като в някои общини сеитбата на фуражната култура не е започнала. През миналата стопанска година зърнопроизводителите прибраха царевица от 1 015 000 декара с рекорден за последните години среден добив от 816 килограма, а реколтата от маслодайната култура достигна средно 301 килограма в над 724 000 декара масиви.