Меню

Средната заплата в село Челопеч е 2178 лева. Трактористи и агрономи вземат до 5000 лв.

10.06.2019 г.
6526

Средната заплата в село Челопеч е 2178 лева. Това показват най-новите статистически данни, които нареждат подбалканското село с най-високи доходи на глава от населението. Причината за това е големият канадски минен завод Дънди Прешъс Металс, в който работят голяма част от хората в региона. Компанията има заводи освен в Челопеч, а също в Намибия и Сърбия. Друг регионс  високи заплати за населението от селата е Община Козлодуй, която е основен работодател и за по-нискоквалифицирани дейности. Там средната заплата е близо 1900 лв./месец.

По доходност на населението в селата, следващи се нареждат селата в региона на Пловдив, където благодарение на Икономическа зона Тракия, заетостта е изключително голяма. Към това допринасят и многобройните частни фирми, главно е сектора на преработката на храните, а също и многото професионални фамилни стопанства в сферата на овощарството, зеленчукопроизводството и животновъдството. Средната заплата в заводите за замразяване на храни, преработка на месни и млечни продукти е от 950 до 1270 лв.

Традиционните зърнопроизводствени региони на Добружда, както и региона на област Бургас, Стара Загора и Велико Търново следват в класацията по доходност. Най-големи заплати получават комбайнерите и трактористите в селата, където през активния летен сезон надниците скачат до 3400 лв./месечно, а регулярната заплата за тракторист е в порядъка на 1200-1800 лв./месец. Повече пари вземат и агрономите в селата с богат опит и мебиджърски умения, като заплатата там варира в зависимост от големината на земеделските стопанства, като започва от 1500 и достига до 5000 лв.. В някои от големите земделски фирми, главно в сектора на зърнопроизводството, към заплатата се добавят и екстри като летни и зимни почивки на далечни дестинации, служебни автомобили и социални пакети.

 


Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете