Меню

Сравнително стабилен се очаква да е пазарът на пивоварен ечемик през 2019

29.12.2018 г.
2133

Изключително сухите условия в северните страни от ЕС и в части от Източна Европа доведоха до намаляване тази година на реколтата от пивоварен ечемик. Производството на пивоварен ечемик в ЕС е с 0,4 милиона тона под равнището на 2017 г., въпреки значително добрите добови в Дания, Германия, Швеция и Финландия.

Вътрешното пазарно търсене на пивоварен ечемик продължава да се увеличава в сравнение с 2017/18 - въпреки доста по-малките обеми на доставките в ЕС през 2018/19. В този контекст, ще бъде много трудно да се отговори на изискванията на тези страни от ЕС със структурен дефицит на ечемичен малц и следователно изглежда, че ще възникнат необичайни търговски потоци през следващите месеци.

Ето и актуалните цени на пивоварен ечемик, плюс прогнозите за периода Януари - Март 2019: 

Производството на бира в Европейския съюз се е увеличило с близо 2 млн.хектолитра до 396 млн. хектолитра за 2017 година. С производство от 93 млн.хектолитра Германия е водещият пивопроизводител в Европа – една от всеки пет бири, произведени в ЕС, е с произход от Германия, следвана от Великобритания и Полша (и двете с производство от по 40 млн. хектолитра или 10% от общия обем).

В България 31 % от населението на страната смята, че бирата е подходящопитие, а близо една трета от всички българи са на мнение, че при умерена консумация пивото може да бъде част от модерния начин на живот. През тази година най-често бира се пие в Монтана и Русе – 11 пъти месечно. Средно българинът слага на масата пиво поне 10 пъти месечно през лятото и 8 пъти през зимата. Мъжете консумират пиво по-често от жените – 12 пъти на месец, а най-активните любители на пенливата напитка са между 30 и 59 години. През последните 3 години у нас производството на бира ежегодно надхвърля 5 милиона хектолитра, а броят на пивоварните от 16 нараства на 24.