Меню

Сериозни проблеми с посевите пшеница в Северна България

Има опасност за посевите на 1-2 листа да бъдат тотално компрометирани до пролетта. Със сигурност неравномерно поникналите посеви с неразвита коренова система и възел на братене ще бъдат значително разредени

Агрономи и земеделци отчитат сериозни проблеми със засетите площи с пшеница на много места в Северна България.

Проблеми с посевите пшеница има в регионите на Враца, Монтана, Плевен, Ловеч, Велико Търново, Свищов, Русе, Търговище, Разград, Шумен и Добрич. Необходимо е наблюдение и навременна реакция там, където ще се наложи посевите да бъдат разорани и презасяти с друга култура.

"Ситуацията е много тревожна. Тя започна от сушата през Октомври - Ноември, която оказа основния ефект с настоящата криза.Към момента не са засегнати посевите, които са засяти преди 1-и Октомври. При тях има относително запазване на гъстотата и при тях братенето е в близки до нормата граници. От нашите огледи оставаме с впечатлението, че само там, където валирането е направено както трябва - посевите са в нормално състояние. Там, където валирането е пренебрегнато, посевите са разредени и неравномерно поникнали.", заяви пред Село.БГ Ивелин Желязков - директор на Научно изследователски център по земеделие Плантис.

"Ако Декември беше топъл, пшеницата щеше да навакса до голяма степен, но след първия дъжд в средата на Ноември настъпи студен период, който оказа силно отрицателен ефект. Най-опасно е повърхностното преовлажняване с ниските температури и замръзването, което причинява откъсване на стеблата на растенията - още от корена.", добави още Желязков.

Единствената алтернатива е презасяване с пролетен ечемик, овес или в най-лошия вариант изчакване до края на февруари за засяване с редови култури.