Меню

Село Борино - Зеленото море на Родопите

20.10.2018 г.
3528

Село Борино се намира на 1140 м. надморска височина, в Западната част на Орфеевата планина Родопи. То е разположено в котловина, която е сякаш огромна черга изтъкана от ръцете на боринчанката. Цветовете  в нея са взети от природата - зеленото от  картофените ниви и обширните ливади, кафявите нишки са многото горски пътеки водещи до места непознати за човека.

Районът е богато наситен с природни дадености и атрактивни забележителности. Сред тях са Ягодинската пещера, Буйновското ждрело, Дяволското гърло, Триградско ждрело, които са световно известни. Изключително красив е Дяволският мост, който се намира между Ягодинска пещера и Борино,  в местността “Хайдушки дол” .Това е един скален мост, дълъг 8-10м., с дебелина 2-3 м. и светъл отвор 30 м.

Преданието, че само дяволът може да мине по него дава името му, в превод от турски език “шейтан кюпрю”. Според легендата скалното образование е момента на помирението между двама братя, враждували дълги години за бащините си имоти, изградили стени по между си.

В тази местност освен него,  може да видите и уникалното дървено съоръжение – "Родопска дъща", изработено в близост до реката. То се ползва за валяне на нови вълнени тъкани (одеала, черги и диплари). В продължение на 2-3 часа те се въртят под ударите на водната струя, за да станат по-здрави, меки и със светли цветове.

В местността “Дженевра” на  12 км. от с. Борино се намира и римския мост  „Кемера”. Той е едноарков, граден от ломени камъни и спойка от бял хоросан. Части от лицевата зидария и ъглите на хубаво извитата арка са оформени с добре обработени камъни. Настлан е с настилка от дребен речен камък.

В границите на района на с. Борино са описани около 2000 висши растения, някои от които са защитениот закона и са включени, както в  Червената книга на България, така и в Европейския списък на редките, застрашени и ендемични растения. Някои от тях са:

Родопски силивряк (Haberlea rhodopensis) – многогодишно растение с тъмнозелени назъбени листа, цветовете му са виолетови. Расте по варовиковите скали; Родопското омайниче (Geum rhodopaeum) расте из влажните планински ливади, цъфти с ярко оранжево-червени цветове; Родопското лале (Tulipa rhodopea) се среща върху варовити скалисти места, цъфти с яркочервени едри цветове с черно петно в основата. То не вирее никъде другаде по света освен в Родопите.

На територията на общината се намира  и природен  резерват “Кастракли”. Резерватът е с обща площ 124 ха. Създаден е с цел да се запази  вековната черборова гора, скални групи и характерен природен пейзаж. Той впечатлява с извънредно красивия ландшафт с величествените отвесни скали, вековни гори от  бял бор, ела, бук, явор, воден габър и  трепетлика, както и много смесени горски насаждения, които не се срещат на други места в страната.

Потопете се в зеленото море на Родопите!


Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете