Меню

Село Бели Искър - пример за възраждане в подножието на Рила

21.10.2018 г.
2217

Едно малко село в сърцето на Рила планина се преобразява с всяка изминала година, за да придобие облик на атрактивно вилно селище. С голямо желание и енергия, напътствани и подпомагани от своя кмет жителите на Бели Искър преобразяват родното си село.

С кмета Крум Георгиев разговаря Село.БГ, за да го попита:

 

Кога започна развитието на Бели Искър като курортно селище и това ли е вашата основна цел?

Първа стъпка към обособяването на Бели Искър като курортно селища се направи преди 3 години със създаването на Местното туристическо сдружение, което има за цел развитието на селския туризъм. След това местната управа си постави за задача да освежи облика на селото, като по този начин насочи пътят за развитие пред неговите жители, а именно туристическа дейност и услуги.

Как кметството работи за обновлението на селото. Използвате ли възможностите, които предоставят европейските програми за финансиране на подобен род дейности?

Имаме спечелен проект по програма "Красива България", по който селото се реновира – поставя се ново осветление, тротоари, освежават се огради и обществени сгради. Използва се и населението, което участва доброволно.

Природата тук е невероятно красива. С какво още село Бели Искър привлича туристите?

Това, с което най-много се гордеем е природата, но освен с нея има още с какво да привлечем туристите. Всяка година провеждаме празник на зелника, на който се месят много зелници и под звуците на местния фолклор се раздават награди за най-добрите от тях. Друго интересно събитие е Рок Феста "Рок в Рила", който се провежда вече за трета година в края на месец август. Амбицията е той да стане традиция.

Кои са целите, които си поставя Бели Искър в бъдеще време?

Целта е една: Бели Искър – неразривна част от Боровец!

Работите ли вече в тази насока?

Приет е цялостен проект-Бели Искър-Боровец, които има за цел да направи селото част от курорта Боровец. Проектът включва изграждането на няколко ски-писти: писта Маркуджиците – Бели Искър и други две, едната от които ще води до Самоков.  

Как ще отговорите на повишения туристически интерес, когато проектът бъде успешно реализиран?

За да отговорим на по-големия брой туристи и повишените изисквания към туристическите услуги, които предлагаме, вече работим по основния проблем, а именно подобряване на цялостната инфраструктура в района на селото. Предвиждаме изграждането на нови семейни хотели, като приетия регулационен план изключва високото и гъсто застрояване. Искаме Бели Искър да се превърне в малката перла на курорта и привлича туристите с уют, спокойствие и запазена самобитност.

 


Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете