Меню

САЩ ще търсят цялостен достъп до селското стопанство на ЕС в търговските преговори

15.01.2019 г.
2739
САЩ ще търсят цялостен достъп до селското стопанство на ЕС в търговските преговори. Съединените щати сигнализираха преди дни, че няма да се отклонят от искането на Европейския съюз да задържи земеделието извън планираните търговски преговори между САЩ и ЕС. Бяха публикувани преговорните цели, които търсят всеобхватен достъп до американските земеделски продукти за пазарите от ЕС.

Целите изисквани от Конгреса на САЩ по силата на „ускорената” търговска преговорна нормативна уредба, се стремят да намалят или премахнат тарифите на ЕС за селскостопанските продукти от САЩ и да премахнат нетарифните бариери, включително за продукти, разработени чрез биотехнологии.

Селскостопанските въпроси бяха сред основните проблеми в преговорите досега, в рамките на голямото търговско споразумение между САЩ и ЕС - Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции (TTIP), преди преговорите да бъдат спрени, след като Доналд Тръмп беше избран за президент през 2016 г.

Комисарят по търговията на ЕС Сесилия Малмстрьом заяви преди дни, че блокът от 28 държави не може да преговаря за селското стопанство в нов, по-ограничен кръг от преговори, които се очаква да започнат през 2019.
"Ние казахме много ясно, че селското стопанство на ЕС няма да бъде включено в подновяващи се преговори по външнотърговско партньорство между САЩ и ЕС", каза Малмстрьом пред репортери преди седмица.

Тръмп и  Жан-Клод Юнкер се договориха през юли миналата година да подновят преговорите за намаляване на тарифите за промишлени стоки, включително и за автомобили, и да обсъдят начини Европа да реализира повече внос на соя от САЩ.

Тръмп е казал на Юнкер, че ще се въздържи от налагането на заплашителните 25-процентни тарифи за автомобилите и автомобилните части, произвеждани в ЕС, които той обмисля да наложи по целия свят на основания за националната сигурност. Тръмп отдавна се оплаква от 10-процентната вносна тарифа на Европа за американски автомобили.

Списъкът на САЩ за преговаряне не посочва изрично автомобилите, но се ангажира да търси безмитен достъп до пазара за промишлени стоки на САЩ, включително трактори и земеделска техника, които премахват нетарифните бариери като „ненужни разлики в регулирането“.

Влиятелни законодатели като председателя на финансовия комитет на Сената Чък Грасли, земеделски производител от Айова, предупредиха, че не могат да подкрепят споразумение с ЕС, което не включва селското стопанство. Сега, след като целите на САЩ бяха публикувани, прегояорите могат да бъдат възобновени до 30 дни.
САЩ имат стоков дефицит от 151 млрд. долара с ЕС през 2017 г., въпреки двустранната годишна търговия от около 1,1 млрд. долара.