Меню

Русия планира по-строг контрол върху износа на зърно през 2019

21.01.2019 г.
3369
Руската държавна агенция за селско стопанство обмисля планове за засилване на контрола върху износа на зърно през 2019, което ще повлияе силно на зърнения пазар в Черноморския регион и Европа, а също и в глобален мащаб.

Имаше спекулации, че най-големият износител на пшеница в света би могъл да ограничи износа на зърно по-късно през сезона 2018/19, който започна на 1 юли, за да запази вътрешните цени.

Новите предложенията включват издаване на експортни лицензи за някои пазари, на които държавните контролирани дружества, като "Обединена зърнена компания", могат да играят по-голяма роля, заяви Сергей Данкверт от Роселхознадзор, цитиран от Интерфакс.

"Информирахме вицепремиера Алексей Гордеев, че смятаме, че формата на допускане до износ трябва да се промени", каза Данкверт.

„Има страни, които имат специфични изисквания. За тях трябва или да лицензираме износители, или да въвеждаме принцип на заявление” зяви още той.

Руският министър на земеделието Дмитрий Патрушев заяви в петък, че министерството има за цел да регулира вътрешните цени на зърното, но министерството заяви, че тези коментари се отнасят само до използването на субсидии за железопътния транспорт за зърно от отдалечени региони и други използвани преди това механизми.

Русия миналата година увеличи проверките на износителите на зърно, заявявайки, че те ще помогнат за свеждане до минимум на риска от жалби от страна на вносители и увеличаване на експортния потенциал на Русия.
 
© 2019 Село - Selo.bg - Професионалистите в агробизнеса