Меню

Силата на българските корени събира будни българи в село Раювци от 12-и до 14-и Юли

20.06.2024 г.
911
От 12-и до 14-и юли в село Раювци, община Елена, ще се проведе поредното издание на Форум "Българският дух през вековете" Тази година форумът ще бъде посветен на темата „Силата на българските корени“.

Раювският кромлех, разположен в село Раювци – Перлата на Еленския балкан, отново ще приюти участниците и там зорко ще ни наблюдава от своя мемориален пост защитникът на Вярата, Рода и Правдата – Вълчан войвода. И всяка дума ще тежи на мястото си.

Тази година форумът ще предложи богата програма с 12 лекции и ще разшири практическата част с 12 занаятчийски работилници, в които участниците ще имат възможност да усетят силата на българските корени. Ще можете да работите с едни от най-изтъкнатите майстори, а именно:
 • Плетене на кошници – Станко Киров
 • Грънчарство – Деси Владовска
 • Иконопис – Бойко Павлов
 • Билкарство – Косьо Любенов
 • Плетене на колани – Софка Димитрова
 • Писане на яйца – Стефка Тинкова
 • Дърворезба – Уста Дарин
 • Тъкачество – Веселин Фесчиев
 • Плъстене на вълна – Светла Чиракова
 • Шевици – Люба Любенова и екипът на „Седянка“
 • Изработване на кукли от царевична шума – Маргарита Момчилова
 • Украса на ритуални хлябове – Йорданка Хаджийска

Форумът кани и децата със специална детска програма под наслов „Българските корени и четирите стихии“. Заедно с опитни педагози и майстори, децата ще се потопят в магията на занаятите, шевиците, глината, ще пеят, танцуват и ще влязат в магичния свят на приказката.

Участието във Форум „Силата на българските корени“ е безплатно, както и присъствието на концертите, но изисква регистрация, която може да направите онлайн. Събитието се организира от Фондация "Български център Просветление - Дамян Попхристов", алтернативната медия за себепознание - Портал12, Асоциация на българските села (АБС) и домакините от Фондация "Звезди под звездите". 

Форумът ще се проведе на открито в самия кръг на кромлеха и това не е случайно. Моля, да си носите по възможност сгъваемо столче за сядане или подложка, както и да имате във вас слънцезащитни средства – чадър, очила, шапка, слънцезащитен крем.

Организаторите не предлагат организирано настаняване.

Ако желаете да ни подпомогнете в организирането на форума, моля обадете се на:
0877 12 77 12 или пишете на info@portal12.bg


  Валя Балканска
  19.07.2023 г.
  1936
  Паметник на Левски бе открит в село Раювци
  * на снимката - Валя Балканска пее на откриването на паметника на Левсеки в село Раювци Паметник на Левски бе открит тържествено в еленското село Раювци в деня на неговото рождение. Автори на...
  Виж повече
  09.08.2021 г.
  1800
  Каменният кромлех в село Раювци е наситен с послания на Словото (ВИДЕО)
  В този епизод на Село.БГ, акцент е каменният кромлех в красивото село Раювци, общ.Елена , който е с послания на Словото - от Учителя Беинса Дуно (Петър Дънов), Слава Севрюкова , Преподобна Стойна, Дядо...
  Виж повече
  Ягодина
  01.04.2023 г.
  1928
  Кои са най-красивите села в България?
  В България има много красиви села, които предлагат уникална атмосфера, традиционна архитектура и великолепни природни обекти. Ето някои от най-красивите села в страната: село Раювци - Перлата на...
  Виж повече
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете