Меню

Прокуратурата ще проверява служители на МЗХГ и ДФЗ за участие в схеми по ПРСР

04.05.2019 г.
3693

Прокуратурата ще проверява служители на МЗХГ и ДФЗ за участие в корупционни схеми по ПРСР 2007-2013 и ПРСР 2014-2020.

Паралелно на фона на скандала с измамите по проекти за селски туризъм, през последните дни в редакцията на Село.БГ започнахме да получаваме множество обаждания от собственици на къщи за гости, които спешно искат обектите им да бъдат добавени в каталога за Селски туризъм на нашия сайт, който е първи по рода си в България и е стартиран още през 2004-а година. Включването в каталога ни обаче изисква персонална проверка на обектите и оценка по критерии за включване. Оказва се така, че почти всички от обаждащите се за "спешно включване" са бенефициенти по европейски проекти и на практика къщите им за гости са били използвани за лични цели, а не като реални обекти за селски туризъм.

Естествено такива запитвания биват отхвърляни от нашия екип, още повече, че в продължение на години сме правили десетки публикации и сме алармира и по публични събития, лекции, семинари и пресконференции, че проектите по ПРСР и то не само в частта за селски туризъм са едно явно олицетворение на корупцията и ощетяват истинските инициативни хора в селата, които без далавери по европейските фондове се борят за оцеляване в една много често - неконкурентна среда.

Не проектите за селски туризъм са обаче най-явната кражба на европейски фондове. Най-явната кражба са проектите за т.нар. Местни инициативни групи (МИГ), в които са оплетени инетереси на кухи сдружения (НПО), местни бизнес интереси и регионални политически интереси. След тях на второ място по схеми, но пък на първо място по финансов обем се нареждат проектите за трактори и агротехника. Там мащабът на финансовите измами е толкова голям, че прокуратурата на България изобщо няма административен капацитет (при допуснато политическо желание), да разследва всички корупционни схеми, в които са замесени - бенефициенти, консултантни, търговци на агротехника и служители на регионални и централни звена в МЗХГ и ДФЗ.

Проверката на къщите за гости, строени с евросредства, стана ясно още, че ще обхваща и работата на държавните органи по програмите, финансирани от Европейския съюз. Според прессъобщение на прокуратурата, в което се уточнява, че обект на проверка освен самите проекти са и действия на длъжностни лица от Министерството на земеделието, храните и горите и на служители от Държавен фонд "Земеделие". В рамките на прокурорската проверка ще бъде проверен и земеделският министър Румен Порожанов.

По повод изявления на министър Порожанов, свързани с „разпоредени 100-процентови проверки на къщите за гости“, от прокуратурата уточниха, че проверката, разпоредена от главния прокурор Сотир Цацаров на 23 април, е възложена на органите на МВР и не се осъществява съвместно с МЗХГ и ДФ „Земеделие“. Заместник главният прокурор Иван Гешев обясни, че и държавни служители ще бъдат обвинени, ако се установи, че са осъществили престъпления по програмата за къщи за гости. "Ние проверяваме абсолютно всички, които имат отношение към тези проекти, и в случай, че констатираме виновни длъжностни лица, няма пречка да бъде ангажирана наказателна отговорност и на държавни служители, независимо от техния ранг – дали са бивши или настоящи", каза още Гешев. Във връзка с проверката на министър Порожанов, зам. главният прокурор уточни, че той е бил ръководител на ДФ „Земеделие“ в периода 2014 – 2018 г. „Ще бъде проверено дали е осъществен необходимият контрол, защото той е принципал“, обясни Гешев.

По-рано в свое интервю министър Румен Порожанов заяви, че ДФ „Земеделие” си е свършил работата. По думите му към 2018 г. 32 къщи за гости са с искане за пълно възстановяване на парите, а 62 – с допълнителни констатации за непълно изпълнение на бизнес плана. „В момента сме в процедура по събиране на средства за неизползване по предназначение на обекти, финансирани по програмата”, обясни министърът. По думите му се искат около 10 млн. лв.

Как коментира темата Премиера Бойко Борисов?

„Там, където сме допуснали грешки, да кажем на хората – е тука, братко, сгрешихме. Не беше правилно. Не е правилно. Не съм знаел. Да се връщат, да се продават, да се даряват, а съответно пък органите да арестуват, да конфискуват и да възстановяват средствата. Край“, коментира министър-председателят.

"Злоупотреби с европейски пари има във всички европейски страни. Брюксел прекрасно знае, че българските правоохранителни органи ще размажат злоупотребителите. Благодаря на свободните медии в България, че ни показаха много недъзи“, добави той.

 


Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете