Меню

Пример за възраждане: Балетът Спящата красавица оживя в читалището на село Марян!

22.10.2018 г.
3245

Балетът “Спящата красавица” оживя в читалището на село Марян, обл.Велико Търново. За поредна година през месец август Балетна Академия Марян се проведе в читалищата на село Марян и село Руховци в красивия Еленски балкан.  В академията взеха участие 35 деца от София, Варна, Бургас, Велико Тъново, Пловдив, Елена, Димитровград, Русе , както и участници от Италия и САЩ.

Детски смях, тренировки под звуците на класическата музика огласиха прашните селски улици, които потънаха в спомените от миналото.

Примабалерината Диляна Никифорова, която е една от най-ярките звезди на съвременния балет е приела за своя мисия да обучава младите таланти, които искат да се усъвършенстват в сферата на класическия балет.

За мен е много важно, че както Академията, така и събитията се провеждат тук в Еленския балкан, където са моите корени. Красивата природа, досега с миналото, отваря сетивата на нашите ученици и ги откъсва напълно от тяхното ежедневие. Това определено им дава възможност да се потопят в балета и неговата магия. Не с по-малко значение е това, че местните хора, ни чакат всяка година и ние ги потапяме поне за миг в една друга реалност, която прави отруденото ежедневие, по-лесно.Академията завърши с два спектакъла на балета „Спящата Красавица“ по музика на П.Чайковски и хореография по М.Петипа с постановъчен екип на Балетна Академия Марян в село Марян и в град Елена. Спектакълът включи съвместни изпълнения на децата, участвали в академията и тези на професионалните балетни артисти-гости на академията.След събитието , Диляна Никифорова благодари на всички, които подкрепиха академията и сподели с нас, че искрено се надява и други творци да последват примера и да виждаме все повече артисти да обръщат поглед към българските села и корените ни, за да предават импулса и на следващото поколение.Снимки спектакъл: Илия Иванов
Снимки Диляна Никифорова:Иван Аврамов


Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете