Меню

Представят проект за исторически парк край село Неофит Рилски с инвестиция за 50 млн.евро

14.01.2019 г.
3219

Днес представят проект за културно-исторически парк край варненското село Неофит Рилски

Изпълнителният му директор Ивелин Михайлов обясни защо е избрана втората българска столица, за да се разкрият възможностите на проекта. 

"Велики Преслав ще бъде представен във втора част "Първо българско царство", където ние ще направим възстановка на преславската култура. Тогава Общината може да очаква значим интерес от български и чуждестранни туристи", посочи той.

Историческият парк край село Неофит Рилски е добил почти реални размери, каза още Ивелин Михайлов. В края на месец май ще бъде отворена първата част от проекта, която започва с варненската цивилизация и завършва с началото на Първото българско царство.

Най-големият исторически парк в Европа се очаква да бъде изграден на 130 декара в землището на село Неофит Рилски. Инвестицията е на стойност 50 млн. евро и е на „Исторически парк“ АД. Окончателно целият обект трябва да бъде завършен до 2022 година, като вече се изгражда неговият първи етап. 

В комплекса ще има няколко селища, които ще разкриват характерните особености на различни периоди. Първото от тях ще е свързано с първата цивилизация и варненското злато, което е най-старото в света. Намерените артефакти във варненския халколитен некропол показват как от родовообщинния строй се преминава към държавното управление. Като се започне още от най-ранните форми на организиран живот, чрез бита и културата ще бъде представена еволюцията на човечеството през периодите на неолита и халколита. Практически това ще се изрази в пресъздаването на няколко типични жилища с всички характерни техни белези или предмети от периода, включително най-старото обработено злато в света и първия открит жезъл – символ на царска власт.

За да бъде пълноценно приключението, на разположение на посетителите ще бъдат ресторант с традиционна (тракийска, римска, прабългарска, славянска) кухня и етномотиви, две кинозали за 3D/4D късометражни прожекции, пункт за продажба на сувенири и други търговски обекти. При посещение туристите ще влизат през главния вход на парка, където ще им бъде предоставена възможност за участие в томболи с разнообразен награден фонд (сувенири, рекламни материали и/или безплатни атракции). След входа посетителите имат възможност да се отправят на историческа обиколка в древността – пеша или с атракционно влакче. Ще могат да разгледат в детайли зоните от този етап, да се разходят и отдъхнат край езерото, да се включат в различни интерактивни атракции и забавни игри, както и да се подкрепят с храна и напитки в едно от двете кафенета.


Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете