Меню

Порожанов обяви, че има диалог с биопроизводителите, но не посочи за стратегия в сектора

09.04.2019 г.
2590
„Диалог с биопроизводителите има и винаги е имало. Случва се често да ми благодарят, но и да се сърдят. Когато има нарушения и те са установени аз не мога да си затворя очите“, заяви министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов по повод днешния протест на биопроизводители в  София, които първо се събраха пред сградата на МЗХГ, а след това тръгнаха на протест-шествие в центъра на Столицата. Общият брой на протестиращите в началото бе около 300 души, които впоследствие нарастнаха до около 500 човека. 

В прес-съобщение до медиите от земеделското министерство посочиха своята позиция във връзка с протеста на земеделците и го асоциираха главно с отнетият сертификат на компанията Кю Сертификейшън. Темата за национална стратегия в аграрната политика на България, касаеща биологичното производство и стимулирането на сектора, в условията на засилено пазарно търсене и общоевропейска конкуренция, не бе засегната.

Някои от политическите фигури в МЗХГ посочиха в коридорите на аграрното министерство, че протестът е свързан с кандидатурата на Албена Симеонова от Българска асоциация Биопродукти (БАБ), в листата на Демократична България за евроизборите, в която участват още Радан Кънев и Стефан Тафров. 

ОЩЕ ПО ТЕМАТА: Липсата на стратегия за развитието на биопроизводството доведе до протести
В случая с „Кю сертификейшън“ има отказ от издаване на ново разрешително на контролираща фирма, която трябва да следи биопроизводителите. „Ние не сме отнемали разрешителните. Те не бяха удължени заради неточности в изискуемата документация“, категоричен бе Порожанов.

Той изрази мнение, че е малко странно контролираните да защитават контролиращия. Министърът поясни, че контролиращите лица са били 17 на брой, като един от тях се е отказал сам през миналата година. На петима през последните месеци са изтекли годишните разрешителни. Трима от тях са получили удължаване с 6 месеца, а на две от контролиращите лица, сред които е и „Кю сертификейшън”, е постановен отказ. 

„Окончателно бяха установени 18 неотстранени несъответствия. Намерили сме основания за да не пресираме производителите и да не прекъсваме биологичния ангажимент, да представят договор до 30 април“, каза още той.  Според министър Порожанов, всеки има право да избере с кой да сключи договор, а въпросната фирма има право след шест месеца, ако е изрядна, да получи разрешение за опериране.  „Контролът, който извършваме е, за да гарантираме високо качество при биохраните“, каза още той.

Към момента България няма спрени средства за биологично производство по Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. Още по време на първите приеми по мярката за биологично производство през 2015 г. и 2016 г., която е с бюджет от 300 млн. лева , той е бил надхвърлен с над 50 млн. лева. „Имаше искания отново да се отворят допълни приеми. Причината за това е, че броят на биопроизводителите нарастна значително. Към момента общият им брой е около 6500, а тези които заявяват плащания са близо 4000“, каза министърът на земеделието.