Меню

Пещера Магура е възможност за международно туристическо развитие на Видинските села

21.10.2018 г.
1996

Развитието на разбирането за съществените послания в пещера Магура, както и нейното опазване и инвестиране в специализирани защитни съоръжения и инфраструктура, може да окаже благоприятно въздействие върху развитието на селата в региона на Белоградчик и Видин. Към момента все още сравнително малко туристи посещават това изключително място. На практика пещера Магура е историко-културен феномен от световен мащаб.

По темата вижте лекцията на изследователя на пещера Магура - Кирил Кирилов, който отваря нови страници в разбирането на посланията на древните цивилизации, които съвсем не са примитивни, а примитивно е било досега нашето разбиране за тях.

"Без да правя големи уводи, направо започвам с  разказа за това, което съм проучил през годините. Тук виждате  на изображението една карта на всички рисунки от пещера Магура, тази карта я направих през 2016 г. – можете да добиете общо впечатление за вида им и понеже са съвсем схематични и съвсем прости на вид, много досегашни изследователи са останали с впечатлението и са изказали твърдението, че това са примитивни рисунки на недоразвити хора. И представляват сцена, в които облечени жени танцуват около голи мъже. Да. Просто не са пожелали да се задълбочат в това, което е представено в рисунките. Когато ги видях за първи път през 2008 г., видях че сред тях има изключително много символи и много малко на брой рисунки на животни и ловни сцени, и така почувстваш, прецених и осмислих, че всъщност е записана някаква философия и исках да я разбера. Прерових най-различни публикации, които бяха налични тогава, обясненията които са дадени там не ме удовлетвориха, включително през годините се запознах с множество хипотези за възрастта на рисунките. Като през последните 130 г. са правени множество обсъждания на тяхната възраст, тези допускания варират от това, че са направени през последните 200 години от вандалски драсканици, след това, че са на възраст между 800 и 2500 г., а рисунките от Магура по стил въобще не съответстват на този период. След това през 2014 г. беше направено радиовъглеродно датиране на най-новите рисунки, което показа възраст около 6000 г., обаче материалът от който са направени рисунките не е стерилен – там са влизали хора, рисунките са осъвременявани и т.н, за това мисля, че получената дата от 6000 г. е всъщност по-малка от действителната. В моето проучване стигнах до идеята, че възрастта на рисунките е между 15 хил. год. и 42 хил. години, като тази идея не ме споходи изведнъж, а с натрупването на наблюдения. 

ВИЖТЕ ВИДЕОТО:    пълния текст вижте тук

https://www.youtube.com/watch?v=OiJqyMVK2Fw


Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете