Меню

Пчелари от стотици села са пред отчаяние заради избиването на пчелите с глифозат

06.05.2019 г.
5757

Пчелари от стотици села са пред отчаяние заради избиването им на пчелите. Преди дни част от тях организираха протест в Плевен, в който настояха за строг контрол от страна на МЗХГ в опазването на пчелните семейства при нарушения от страна на арендатори и земеделски производители, които пръскат с глифозат (посочен от Световната здравна организация за канцерогенен и силно токсичен за хора и животни).

Сериозен ангажимент от страна на аграрната институция обаче няма, посочва в своя публикация специализираният сайт за агро новини - АгроКлуб.БГ и допълва: Принципният въпрос дали трябва българското земеделие да бъде поставено под риск с безотговорно пръскане с глифозат не влиза изобщо в лексиката и ангажиментите на МЗХГ, което излиза с бюрократични становища за спазване на наредби.

Ясно е, че наредбите трябва да се спазват, затова и са написани, но също така, когато една тема подлежи на актуализация и сериозно преразглеждане в цяла Западна Европа, а и в САЩ, следва и ресорните власти да имат отговорно актуално решение. Липсата на откровеност, в която да се каже, че глифозатът убива пчелите, но и земеделците, е бягство от отговорност.


Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете