Меню

Първа реализация на предложени от АБС мерки за подобряване на сигурността в селата

21.11.2018 г.
2258

На лице е първа реализация на някои от предложените от Асоциация на българските села (АБС) мерки за подобряване на сигурността в селата. На територията на област Сливен се реализира "пилотна" кампания по охрана и превенция на престъпността чрез екипи на жандармерията, след среща на местната власт с представители на МВР и лично министър Младен Маринов. Кои са мерките, предложени от АБС, които намериха приложение:

- създаване и реализиране на охраната в селата по интерактивна карта на база степен на риска

- патрулиране в селата със специализирани автомобили, с висока проходимост и специално оборудване

- постояннно присъствие в най-рисковите месеци, с цел превенция

В рамките на кампанията общо 300 полицаи ще охраняват 60 села в област Сливен. Първи проверки започнаха в село Гавраилово, което има един от най-инициативните селски кметове в страната, но и в което наскоро стана убийство на млада жена. Инициативата бе приветствана от местното население и най-вече от кметовете на селата, които до момента се чувстваха безпомощни в справянето с регулярните проблеми по оптношение на сигурността и кражбите в селата. Именно по настояване на стотици кметове на села, а също и на редица хора, решили да работят и инвестират на село, преди 3 години Асоциация на българските села стартира национална кампания и форуми по темата за създаването на специализирана Селска полиция. Разликата в едно такова звено е, че то може да осигури постоянна охрана, а не кампанийна.

Селата в Сливенско подобряват средата на сигурност с мобилни екипи и видеонаблюдение. Това е изключително важно, за да се запазят темповете на развитие на земеделието в региона на Сливен. През последните 5 години се засили интересът на все повече земеделци към възобновяване на овощни градини и инвестиции в агро сектора, като средата на сигурност е важен фактор, от който зависи устойчивостта на всяка инвестиция на село.

 


Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете