Меню

Падат митата за износ на агро стоки за Япония

13.12.2018 г.
1610

Европейската комисия приветства одобрението в Европейския парламент на Споразумението за икономическо партньорство между ЕС и Япония и на Споразумението за стратегическо партньорство между ЕС и Япония.

Търговското споразумение, договорено от Комисията, е първото, което съдържа изрично позоваване на Парижкото споразумение за климата. Договорът ще създаде отворена търговска зона, обхващаща 635 милиона души и почти една трета от общия БВП в света. Споразумението за стратегическо партньорство е първото двустранно рамково споразумение между ЕС и Япония.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви:

"Почти пет века след като европейците са установили първите търговски отношения с Япония, влиза в сила на Споразумението за икономическо партньорство между ЕС и Япония. То ще доведе до нашето търговско, политическо и стратегическо развитие. Поздравявам Европейския парламент за днешното гласуване, което засилва недвусмисленото послание на Европа: заедно с близки партньори и приятели като Япония ние ще продължим да защитаваме отворената, печеливша и основана на правилата търговия. Това споразумение ще осигури значителни и осезаеми ползи за компаниите и гражданите в Европа и Япония. "

Споразумението влиза в сила на 1 февруари 2019 г. От този момент нататък компаниите, земеделските стопани, работниците и потребителите в ЕС ще започнат да се възползват от по-опростената и по-бърза търговия между ЕС и Япония.

Сесилия Малмстрьом, комисар по търговията, заяви:

Споразумението за икономическо партньорство ЕС-Япония ще премахне по-голямата част от дължимите мита от 1 милиард евро, платени годишно от дружества от ЕС, изнасящи за Япония, както и редица отдавна съществуващи регулаторни бариери, например за износа на автомобили. Тя също така ще отвори японския пазар на 127 милиона потребители за ключови селскостопански продукти на ЕС и ще увеличи възможностите за износ на ЕС в много други сектори. Освен това споразумението ще засили сътрудничеството между Европа и Япония в редица области, ще потвърди своя общ ангажимент за устойчиво развитие и ще включи за първи път конкретен ангажимент към споразумението за климата от Париж.

Основни части от Споразумението за икономическо партньорство засягащи агробизнеса:

  • премахване на митата за много сирена като Gouda и Cheddar (които в момента се облагат с около 30%)
  • премахване на мита за износа на вино (понастоящем средно с 15%);
  • позволява на ЕС значително да увеличи износа на говеждо месо и да открие допълнителни възможности за износ на продукти от свинско месо;
  • гарантира защитата в Япония на повече от 200 географски означения, висококачествени европейски традиционни специалитети в областта на храните
  • премахване на тарифите за промишлени продукти в сектори, където ЕС е много конкурентен