Меню

Овощари песимисти за реколтата. МЗХГ ги призовава да правят проекти за замразяване

11.04.2019 г.
2421
Овощари от цяла Северна България са песимисти за развитието на овощните градини, тъй като рязкото падане на температурите и сушата в дълбочина на почвата - рискуват развитието на дръвчетата и реколтата тази година. При дневни температури достигащи около 20 градуса и нощни падащи до 2 градуса под нулата, включително замръзвания и слана през последните 3 дни - поставят на риск развитието на тазгодишната реколта в овощарството.

Паралелно с климатичните проблеми в Северна България, производители от региона на Кюстендил алармираха, че реколтата от череши е съсипана пореади падналите слани. Овощните градини в Сливенско също са засегнати - най-големи са пораженията при черешите и прасковите.

На фона на тежката ситуация за овощарите, заместник-министъра на земеделието Вергиния Кръстева ги призова да се възползват от новата държавна помощ за техника за охлаждане и съхранение на земеделска продукция. Помощта е насочена за покриване на част от разходите за реализация на инвестиции в машини, оборудване и линии за подготовка, охлаждане и съхранение на първична земеделска продукция.

Предвижда се чрез подпомагането да се покрият  до 50% от разходите за закупуване на такава техника от страна на земеделските производители, но не повече от 120 000 лева.