Меню

Отглеждането на собствената храна на село е първата доза независимост

22.10.2018 г.
4621

Търсенето на здраве и щастие води убедително пред всичките ни останали човешки нужди. Съответно и предлагането е огромно. В повечето случаи все методи и средства, които струват повече пари и по-малко усилия. Последните обичайно не водят до трайни резултати или предлагат смущаващата зависимост „за вечни времена“.

Съществува обаче, чудесен, неизчерпаем източник на здраве и щастие, който незаслужено е загърбен от модерното време. Това е постоянният досег с Природата. Възможностите са многобройни, но може би онази най-очевидна, оставена ни от предците е градинарството на село. Земеделието е онзи главен тласък довел до появата на цивилизацията. Отвъд икономическите механизми за това развитие, отглеждането на растения с времето се е превърнало в специфичен детайл от живота на нашия вид. Човекът се развил и адаптирал за уседнал живот в едно с растенията, които култивирал, заедно с почвата, водата и въздухът, които му помагали. Дори вечното Слънце не грее еднакво по цялата Земя.

Днес епохата на магазините ни дава възможността да живеем далеч от изконната си и чиста среда. Това разбира се (имайки предвид адаптацията, която споменах), води до дълга поредица от проблеми, която се опитваме да решим с други средства като посещение при психолози, гълтане на всевъзможни таблетки, следване на разнообразни гурута, обещаващи най-търсените стоки.

Много по-просто, евтино и сигурно би било да се поровим в земята. Хората обработващи почвата, обичайно са по-витални от населяващите офиси и автомобили, живеещи високо над земята. Скоро този факт намери съвсем просто обяснение от науката.

Задълбочено проучване на група американски учени установи благотворното въздействие на бактерия Mycobacterium vaccae, намираща се в почвата, върху радостта, щастието и съпротивителните сили на организма (очевидно съществува връзка между трите). Тъй като отдавна съществува основателна теория предполагаща, че рязкото покачване на случаите на астма и алергии през миналия век се дължи на новия стил на живот в една твърде стерилна среда, учените дълго търсиха доказателства за това. Възползвайки се от тази „хигиена хипотеза“ в една още по-изненадваща посока, последните проучвания показват, че лечението със споменатата бактерия може да бъде в състояние сериозно да облекчи депресията.

Резултати са толкова добри, че научно списание озаглави статията си по темата „Мръсотията ли е новия Прозак?“ Как да се възползваме от полезния организъм населяващ околния свят? Просто като спрем да се гнусим. Като се постараем да бъдем по-дълго навън. Скептиците, които не са склонни да вярват на дългогодишния опит би трябвало да се предадат пред научните доказателства, които напоследък все по-често съвпадат с изведените от традицията правила.

Изброяването на всички съществени ползи върху здравето ни би се превърнало в огромен доклад, но нека посочим някой от най-очебийните. Други бактерии, носители на хитовия витамин В 12 също се намират в почвата и простото вдишване докато се грижите за растенията ще ви осигури достатъчно от него. Слънцето от своя страна ще ви помогне да си произведете достатъчно витамин D (другият пазарен хит) за месеци напред. Физическите усилия са главен фактор във „Формулата на здравето“. Разнообразните дейности натоварват по различен начин мускулатурата ви, а КПД е несравнимо по-голям спрямо упражненията във фитнес салона.

Отглеждането на храна е магия. Може да се започне дори със съвсем малко. В най-лошият случай поставете няколко саксии, които да напълните с магданоз, целина, лук, чесън, мащерка, босилек и риган. Малкото билково царство ще погълне вниманието Ви, не защото се нуждае от непрекъснати грижи, а защото ще привлича любопитството Ви със своя растеж, също както го прави малко дете. Купете или наемете малко парче земя. Вземете една единствена книга за пермакултурно стопанство и разучете простите принципи. Разполагащите с време могат да открият собствените си възможности да отглеждат храна. Тогава ще почувствате първата доза независимост от заобикалящия ни матричен свят. Ще достигнете до нови познания за вкуса на храната, а удовлетворението няма да има равно на нищо друго. Повярвайте вкусването на домат израсъл под лъчите на ласкавото слънце, благодарение на постоянните Ви грижи, струва повече от изработените банкноти в офиса, а празникът на първата хапка, още там в градината, надминава усещането и за най-доброто гурме приготвено от някой друг.

Ако наистина нямате време (но без оправдания), то тогава все пак посадете само дървета и храсти, които ще можете да наглеждате веднъж-два пъти месечно, но винаги когато се освободите ще имате свой природен санаториум, в който ще постигате здраве и просперитет, чрез сливане със земята, чрез простичка симбиоза – даване на живот и приемане на животворни енергии…

Растенията са най-пряката ни свръзка със земята. По един или друг начин те представляват дело на съюза между елементите изграждащи света, каквито сме и ние самите. Досегът с нашите зелени приятели ни приближава още повече до основните принципи изграждащи Вселената или поне до тези отнасящи се до нашата позната планета. Всичко в природата е подчинено на съвършената хармония и допълване между отделните видове. Тя е сътворила множество механизми, за да може всеки един организъм да оцелее в заобикалящата го среда. За нас тя е създала растенията.


Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете