Меню

От днес влизат в сила нови правила за имитиращи млечни продукти

14.01.2019 г.
13657
От днес 14-и Януари 2019, влизат в сила нови правила за имитиращи млечни продукти. Едно от новите изисквания е в магазинната мрежа щандовете с истински и имитиращи млечни продукти да са различни. 

Според новите правила опаковка при продажбите на дребно трябва да бъде произведена и пакетирана от производителя, а не от търговеца, каквато практика имаше в редица от чуждите търговски вериги, които оперират на българския пазар.

В имитиращи продукти думата „млечен“ не трябва да съществува. А шрифтът на етикета трябва да бъде достатъчно голям и ясен, за да може крайният потребител да види, че се касае за немлечен продукт. 

Най-разпространеният имитиращ продукт в момента на пазар е палмовата мазнина, която се добавя към сухото мляко, което от своя страна е внос от западна Европа и се продава именно през чуждите търговски вериги. В магазинната мрежа са налице и други вредни заместители като картофени нишестета с редица добавки и химически компоненти.
Палмовото масло пристига у нас в цистерни с готови контейнери. Слага се в пластмасови опаковки от по 1 кг, защото иначе се разпада. Налива се химическа течност в тези калъпи, с която то бързо се втвърдява. В тези калъпи е сложено сухо мляко, нишесте, стабилизатор, желатин и др. Прави се конструктивна решетка – на сутринта се разфасова на по-малки обеми и... веднага е на пазара. Това е готовият млечен продукт, който тръгва към големите вериги. В него няма никакво мляко.

Килограм сирене, направен само от имитиращи продукти, струва 2 лева.
Суровината за производство на един килограм истинско сирене са нужни около 5-6 литра истинско мляко. На база алтуалните изкупни цени на кравето мляко, плюс производствените разходи за опаковка, плюс разходите за спедиция и малка търговска надценка, се получава средна минимална цена за 1 кг.краве сирене от около 7.50 лв. Това е минимална цена. При продукти, в които има вложени значителни средства за маркетинг и реклама, цената следва да е още по-висока.