Меню

Освен земеделци и кметове на села се включиха в безотговорно пръскане с глифозат

И тази пролет е налице масово безотговорно пръскане с глифозат в хиляди села. Липсата на будност и отговорност вече не е само в областта на конвенционалните земеделци, зърнопроизводители, но и на кметове и служители в селата, които пръскат зелени площи с тотални хербициди на основата на канцерогенния глифозат, с цел да си спестят работа и косене през лятото.

 

Знае се, че голямата част от зърнопроизводителите са тотално безотговорни и продължават да пръскат с глифозат, който убива и пчели и тях самите - безспорен факт. Справка - некролозите на фермери в селата.


Обаче: казвайте на всички ваши близки и познати, че пръскането с препарати от типа "Наса", който също съдържа канцерогенния ГЛИФОЗАТ, ще им спести няколко косенета (усилия) с косачката, но натравят не само почвата, но и самите себе си. Пръскането с тотални хербициди на основата на глифозат е сред основните причини за ракови болести на жители в селата - справка - некролозите по къщите.

 

През 2018 Европейската комисия забрани употребата на глифозат в области използвани от широката общественост (места, където има много хора – градове, централни градски части, паркове и т.н.). През 2018-а година бяха публикувани рекорден брой критични доклади за употребата на пестициди, включително научни проучвания, показващи, че повечето земеделски производители могат да намалят употребата на пестициди без загуби от реколтата. Това се посочва и в нов доклад на ООН, който осъди "мита", че пестицидите са необходими, за да се изхрани света.

 

Употребата на глифозат в земеделието води до преждевременната смърт или тежки заболявания на средно около 10 зърнопроизводителя в България - всяка година. Некролози на жертвите на канцерогенният препарат са залепени както по търговски бази на агрофирми в страната, така и по селата, където производителите са работили.

 

Още по темата:

В Германия настояват за край на употребата на глифозат в земеделието

 


Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете